Željezničar prvak Bosne i Hercegovine!

Nakon pobjede nad Slavijom

Željezničar prvak Bosne i Hercegovine!

E. Škorić

Nogometaši Željezničara od večeras su novi prvaci Bosne i Hercegovine. Izabranici Amara Osima pred svojim su navijačima deklasirali Slaviju i tako drugoplasiranom Širokom Brijegu odmakli na nedostižnih 12 bodova tri kola prije kraja.

Kako je Široki Brijeg osvojio samo bod u Prijedoru protiv Rudara (1:1), Željezničaru je bio dovoljan i bod na Grbavici da službeno postane prvak BiH. Međutim, Osimovi izabranici pružili su još jednu partiju i deklasirali Slaviju s 3:1.

 

Zaprijetio je Kvesić u uvodnim minutama oštrim centaršutom, ali je Tomić uspio sačuvati mrežu. Zatim su uslijedile dvije dobre prilike na drugoj strani. Prvo je Gušo odbranio Karamatićevu udarac sa 15 metara, da bi nedugo nakon toga Aleksić iz dosta dobre pozicije prebacio gol domaćih.

 

Uslijedio je period igre između dva šesnaesterca, ali ubrzo, u 15. minuti, Željo prijeti. Kvesić je ubacio, Elvir Čolić natrčao i s petnaestak metara šutirao preko gola gostiju iz Lukavice. Tri minute kasnije korner za Plave, lopta je iznenadila stopera Vasilića, koji je glavom sa svega sedam metara promašio gol Slavije.

 

Poveli su nogometaši Željezničara u 24. minuti. Bekrić se sjajno oslobodio jednog svog čuvara, te sa 12 metara loptu smjestio u desni donji ugao gola nemoćnog Tomića. U 29. minuti Bekrić je ostavio loptu za prvog klupskog strijelca, Adilovića, koji preko gola šutira s 15 metara. U 30. minuti Elvir Čolić ulazi u šesnaesterac Slavije s desne strane, vraća loptu za Bekrića, ovaj se opet oslobađa svog čuvara i s ivice kaznenog prostora gađa suprotni ugao, lopta odlazi malo pokraj stative.

 

Napadi domaćih nisu prestajali. U 32 .minuti Kvesić je centrirao, lopta prošla i golmana Slavije Tomića, a Radovanović u zadnji čas izbija loptu ispred Adilovića. Peljto je u 37. minuti savladao Gušu, ali je prethodno bio u nedozvoljenoj poziciji i pogodak je poništen. Svrakin pokušaj u 35. minuti zaustavio je Tomić.

 

Tri minute prije odlaska na odmor, Svraka postiže pogodak za 2:0. Nakon ubačaja Nyeme, Svraka je prvo pogodio prečku, a onda odbijenu loptu pospremio u mrežu. Do odlaska na odmor imao je Adilović jednu priliku, nakon ubačaja Bekrića glavom je pucao s osam metara, ali nedovoljno dobro da se savlada Tomić.

 

Na samom otvaranju Željo stiže i do trećeg gola. Danas sjajni Elvir Čolić ubacio je s desne strane, Bekrić u trku volejom s deset metara matirao Tomića i postigao svoj drugi gol na utakmici.  U 54. minuti Selimović je prošao desnom stranom, ubacio pred gol Slavije, Adilović sam poput duha ne pogađa glavom mrežu Tomića. 

 

Uslijedio je ponovo period igre između dva šesnaesterca, a onda eurogol Perišića u 67. minuti za 3:1. Zeba se u 72. minuti odvažio na udarac, pucao je tik preko prečke. Do kraja su još pokušali Zeba i Selimović, na drugoj strani Krmar, ali je ostalo 3:1. Slavlje Željezničara malo je pokvario incident na južnoj tribini, gdje je došlo očito do pravog rasula, pa su i pripadnici specijalne jedinice morali djelovati. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije