Željezničaru i Veležu glavne uloge

Glavni glumci su uvijek bili junaci

Željezničaru i Veležu glavne uloge

Adnan Beganović

Danas su na rasporedu utakmice posljednjeg 30. kola Premijer lige nakon kojih ćemo saznati koji su klubovi rezultatski izborili nastup na evropskoj sceni, te ko će uz Kozaru napustiti društvo najboljih.

Što se tiče borbe za Evropsku ligu, dilema je samo jedna, Sarajevo ili Olimpic. Bordo momčad je nešto lošijim igrama i rezultatima u posljednje vrijeme sama sebe gurnula u nezavidnu poziciju.

Naime, ukoliko izabranici Dragana Jovića žele izboriti mjesto koje vodi u Evropsku ligu danas na Koševu ne smiju izgubiti od Borca. Ukoliko se pak to dogodi navijači sarajevskog premijerligaša, kao i igrači i stručni štab ovog kluba s nestrpljenjem će očekivati konačan rezultat sa susreta Širokog Brijega i Olimpica. Vukovi s Otoke moraju slaviti na Pecari kako bi se u slučaju poraza Sarajeva probili na četvrtu poziciju. Sve u svemu biće jako zanimljivo pratiti ova dva susreta.

Borba za goli premijerligaški život odavno nije bila zanimljivija, a čak pet momčadi još uvijek strahuje za svoju sudbinu.

Sloboda, koja je do prije par kola bila otpisana, nalazi se u dosta dobroj situaciji, odnosno mnogo toga se treba poklopiti, pa da Tuzlaci na kraju ispadnu u niži rang. Naime, Sloboda će društvo najboljih napustiti ukoliko u Lukavici od domaće Slavije izgubi sa dva gola razlike, zatim ukoliko GOŠK u Vrapčićima savlada Velež, što je s obzirom na formu gotovo i nemoguće, pa onda ukoliko Željezničar nakon devet mjeseci pretrpi poraz od Leotara, što granični sa naučnom fantastikom, te ukoliko Rudar u Prijedoru savlada Zrinjski. Dakle, postoji mogućnost da Tuzlaci na kraju napuste društvo najboljih, no ukoliko se sve gore navedeno desi, onda će definitivno mnogo toga biti sumnjivo.

Rudar iz Prijedora za siguran ostanak u eliti treba na domaćem terenu protiv Zrinjskog osvojiti bod, dok Slavija sa pobjedom od dva razlike nad Slobodom sigurno ostaje u društvu najboljih.

Najugroženiji su Leotar i GOŠK. Obje momčadi kolo prije kraja imaju po 30 bodova, s tim što je premijerligaš iz Gabele bolji u međusobnom omjeru. Dakle, ukoliko bi nakon duela Veleža i GOŠK-a, te Leotara i Željezničara, premijerligaši iz Gabele i Trebinja imali siti broj bodova (30, 31) društvo najboljih bi napustio Leotar.

Dosta toga zavisit će od Željezničara i Veleža, koji nemaju nikakvih imperativa, no s obzirom da se radi o našim velikanima ne treba sumnjati da će isti sačuvati obraz bh. fudbala.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.