Željina mladost ima snage, Plavi slavili na Otoci

Adžemova mašina uspješno startovala

Željina mladost ima snage, Plavi slavili na Otoci

Fudbaleri Željezničara pobjedom su otvorili novu sezonu BH Telecom Premijer lige, a izabranici Admira Adžema slavili su na "gostovanju" kod gradskog rivala Olimpica sa 3:0. Strijelci goloova vrijednih tri boda bili su Srđan Stanić, Damir Sadiković i Riad Bajić. Za prva dva gola asistirao je mladi Kerim Memija koji je u igru ušao u 64. minuti utakmice.

Prvu priliku na utakmici imao je gostujući sastav. Bajić je ubacio, Kosorić dobro šutirao glavom, ali je Oštraković bio siguran. Samo dvije minute kasnije Plavi sa Grbavice imali su novu priliku. Ovaj put je Stanić bio u šansi, ali je golman Olimpica ponovo sačuvao svoju mrežu.

Hugo Alexandrinho prvi je zaprijetio Antoloviću, ali je golman Željezničara uspio kratko odbiti loptu, a odbrana gostiju “očistiti” ovu situaciju.

Prva sporna situacija u kaznenom prostoru domaćina desila se u 17. minuti. Rizvanović je pogriješio, lopta je stigla do Bajića koji centrira i u ruku pogađa Bogičevića, ali glavni sudija Ilija Živković pokazuje da se igra nastava.

U 20. minuti zatresao se okviru Oštrakovićevog gola, nakon što je Bučan dobro šutirao. Lopta je pogodila desnu stativu Olimpicovog gola. Nakon ove šanse uslijedio je period igre u kojima su se nešto bolje na terenu snalazi domaći fudbaleri, ali bez konkretnih prilika.

Smajić u 25. minuti zagrijao dlanove Antolovića, a dvije minute kasnije iz slobodnjaka je probao Bajić, ali njegov udarac je pogodio živi zid.

Dobru kontru gostiju koju je vukao Smajić, prekršajem sa leđa zaustavio je Tomislav Tomić, a glavni arbitar za to mu je pokazao žuti karton.

Još jedna sporna situacija u kaznenom prostoru Olimpica desila se u 33. minuti utakmice. Start Oštrakovića nad Bajićem Živković je okarakterisao kao dozvoljen, te nije pokazao na bijelu tačku.

Pred golom Olimpica ponovo je bilo opasno u 36. minuti kada Nermin Jamak iz dva navrata nije uspio loptu poslati iza leđa čuvara mreže Olimpica. 

Nakon Tomića, drugi fudbaler Željezničara koji se našao u bilježnici Živkovića bio je Sead Bučan. Željino lijevo krilo javnu opomenu je zaradilo zbog simuliranja. 

Minut prije kraja prvog dijela igre svoj šut je oprobao i Mladen Zeljković. Defanzivac Željezničara šutirao je sa preko 35 metara, a Oštraković je nešto slabije procijenio njegov udarac, pa je lopta prošla tik pored lijeve stative njegovog gola.

Sporna situacija u kaznenom prostoru Olimpica. Griješi Rizvanović, lopta dolazi do Bajića koji centrira i pogađa u ruku Bogičevića, ali Ilija Živković pokazuje da se igra nastavi dalje.

Prvu šansu u drugom poluvremenu su imali gosti. Probao je Kvesić iskosa sa nekih 8-9 metara, ali Oštraković je odbranio. Baš kao nekoliko minuta kasnije kada je u dobroj prilici bio Bučan. 

U 60. minuti sa vrha šesnaesterca je šutirao Jamak, ali lopta odlazi pored gola Oštrakovića. Dvije minute kasnije Bajić nije uspio sa vrha peterca na pravi način zahvatiti loptu nakon centaršuta Stanića.

Prvu izmjenu Admir Adžem obavio je u 64. minuti. U igru je umjesto Bučana ušao mladi Kerim Memija. Samo dvije minute kasnije upravo je mladi fudbaler Željezničara, koji je zauzeo mjesto na desnom krilu, dobro centrirao, a nakon manje gužve u šesnaestercu, Srđan Stanić je pogodio lijevom nogom za vodstvo gostiju.

Par minuta kasnije Bajić je iz velike udaljenosti raspalio po lopti, ali je Oštraković sigurno hvata. 

U narednim minuta lopta je nešto više bila u posjedu domaćina koji nisu uspijevali napraviti konkretnu šansu.

Jedanest minuta prije kraja Bajić je ponovo silovito šutirao, ali lopta je otišla pored okvira gola Olimpica. Sjajnu partiju mladi Kerim Memija krunisao je novom sjajnom asistencijom  osam minuta prije kraja, aloptu iz peterca u mrežu Vukova pospremio je Damir Sadiković.

pobjedu Željezničara ovjerio je Riad  Bajić u samom finišu utakmice.

U samo finišu susreta Admir Adžem  je prve seniorske minute "poklonio" i mladom Amiru Hadžiahmetoviću koji je na terenu zamijenio Tomislava Tomića. Željina mladost u premijernom susretu nove sezone Premijer lige u potpunosti je opravdala ukazano povjerenje.

Olimpic - Željezničar 0:3

Stadion: Otoka. Sudija: Ilija Živković (Orašje). Strijelci: Stanić 67., Sadiković 82, Bajić 90+3 (Željezničar). Žuti kartoni: Bogičević, Čomor (Olimpic), Kosorić, Tomić, Bučan (Željezničar).

OLIMPIC: Oštraković, Rizvanović, Regoje, Bogičević, Subašić, Plakalo (od 45. Šivšić), Čomor, Smajić, Gojak (od 76. Husović), Brković i Hugo Alexandrinho (od 81. Nukić). Trener: Mirza Varešanović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

ŽELJEZNIČAR: Antolović, Kvesić, Kosorić, Zeljković, Čolić, Bučan (od  65. Memija), Stanić, Hasanović, Jamak (od 70. Sadiković), Tomić (od 87. Hadžiahmetović) i Bajić. Trener: Admir Adžem 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.