Željo nastavio seriju, Sloboda dotakla dno

Premijer liga BiH - 19. kolo

Željo nastavio seriju, Sloboda dotakla dno

U vikendu iza nas kompletirano je 19. kolo Premijer fudbalske lige Bosne i Hercegovine, u kojem su gosti uspjeli odnijeti sveukupno tri boda.

Ovo je kolo ponudilo dva derbija, koja su oba završila bez pobjednika. U derbiju vrha tabele Široki je na Pecari dočekao banjalučki Borac, ali nije uspio pobijediti. Široki se nalazi u krizi i to je više nego evidentno. Momčad sa Pecare nije zabilježila pobjedu u Premijer ligi još od 21. novembra prošle godine kada je na Pecari nastradala Zvijezda.

Široki u krizi


Nakon toga izabranici Tonija Karačića ne znaju za pobjedu. U pet utakmica potom, dva su puta remizirali, te pretrpili tri poraza, što je prouzrkovalo pad na tabeli na trenutno treću poziciju.

Borac je s druge strane u nastavku sezone bio dosta bolji, ostvarivpi dvije pobjede, uz po remi i poraz, pa su Banjalučani ponovo zasjeli na čelnu poziciju na tabeli sa više nego izglednim šansama da na kraju sezone po prvi put u istoriji donesu naslov prvaka Bosne i Hercegovine u Banja Luku.

Furiozni Željezničar


Najuspješnija ekipa proljetnog dijela sezone bez ikakve sumnje je Željezničar. Plavi sa Grbavice su u ovom kolu remizirali kod aktuelnog prvaka države Zrinjskog u Mostaru. Željezničar se nalazi u odličnoj seriji dobrih rezultata, a podatak da je Željo posljednji poraz pretrpio još 7. novembra prošle godine u gradskom derbiju sa Sarajevom govori dovoljno.

Izabranici trenera Amara Osima nakon najbolnijeg poraza su nanizali seriju od šest utakmica bez poraza, ostvarivši čak pet pobjeda, uz jučerašnji remi na Bijelom brijegu. Želji je ova serija pomogla da se primakne lideru Borcu na tri boda zaostatka i nametne se kao jedan od favorita za naslov prvaka.

U malom gradskom derbiju igranom na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, Sarajevo je sa 2:1 savladalo Olimpik. Bordo sastav je zajedno sa Borcem, Željezničarom i Širokim najveći kandidat za naslov prvaka, a Sarajevo ima i utakmicu manje. Podsjetimo, kontroverznom odlukom bordo timu je nametnuto ponovno odigravanje utakmice sa tuzlanskom Slobodom.

Sloboda preuzela fenjer


A upravo su Tuzlaci vjerovatno i najveći gubitnici ove sezone. Jedan od bh. klubova sa najvećom tradicijom nakon ovog kola preuzeo je samo dno tabele, sa izglednim šansama da se na Tušnju naredne sezone igra Prva liga Federacije. Sloboda je na Bilinom polju protiv Čelika nakon prvih 45 minuta imala vodstvo, ali ga nije uspjela sačuvati, te je sa novim porazom sišla stepenicu bliže nižem rangu takmičenja. Doduše, Sloboda ima utakmicu manje, pa Tuzlaci imaju priliku da protiv Sarajeva pokušaju pobjeći sa samog dna.

Čelik je s druge strane, barem privremeno pobjegao sa dna i sada bježi posljednjeplasiranoj Slobodi četiri boda. Međutim, Čelik igra po sistemu "toplo-hladno" (s akcentom na hladno) i dalje se nalazi u nesigurnoj zoni. Dobra stvar za izabranike trenera Omera Kopića je ta što u narednom kolu gostuju uzdrmanoj Modriči, koja je prvi favorit za ispadanje, pogotovo nakon novog poraza, ovog puta na Policama kod Leotara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.