Željo rutinski odradio Rudar i prošao dalje
Zeba matira Tripića za vodstvo Plavih...

Kup Bosne i Hercegovine

Željo rutinski odradio Rudar i prošao dalje

E. Škorić, foto: A. Balić

Fudbaleri Željezničara očekivano su na svom stadionu savladali Rudar (2:0) i izborili plasman u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Iako gledatelji na Grbavici nisu mogli uživati u dopadljiv igri, Željezničar je bez većih poteškoća osigurao svoj nastup u daljnjoj fazi takmičenja, odnosno osmini finala Kupa BiH. Osimovi izabranici su, možemo slobodno reći, odigrali koliko im je bilo potrebno za trijumf.

Domaći su u ovoj utakmici igrali sa dosta izmijenjenim sastavom, pa su priliku od prve minute dobili iskusni golman Adnan Gušo, te Elvir Čolić, Srđan Stanić, Damir Rovčanin i mladi Goran Gančev.

U prvih desetak minuta možemo izdvojiti tek proigravanje Savića za Čolića, a igrač koji je ljetos došao iz Veleža loše šutira sa 13 metara. Tačnije, udarac Čolića otišao je pored gola Tripića.

Nedugo nakon toga, domaći su poveli. Stakić je srušio Rovčanina u svom šesnaestercu, a sudija Anto Živković pokazao na bjelu tačku, a gostujućeg stopera "nagradio" javnom opomenom. Zajko Zeba je po običaju izveo penal i pogodio za slavlje domaćih navijača.

Željezničar - Rudar 2:0 (2:0)
Stadion: Grbavica u Sarajevu. Sudija: Anto Živković. Strijelci: 1:0 - Zeba (12p), 2:0 - Rovčanin (37). Žuti kartoni: Stakić (Rudar).

ŽELJEZNIČAR: Gušo, Marković /od 25. B. Čolić/, Gančev, Stanić, Mešić, Svraka /od 68. Perak/, Savić, Bešlija M. /od 46. Višća/, Čolić El., Zeba, Rovčanin. Trener: Amar Osim.

RUDAR: Tripić, Drljača, Despotović, Stakić, Dragić, Kikić, Radivojac, Ljeljak
, Stijepić, Kantar, Brkić. Trener: Boris Gavran.
U 21. minuti Svaka pravi prodor po desnoj strani, potom vraća loptu do Mirsada Bešlije, no udarac iskusnog veznjaka sa 15-ak metara nije donio opasnost po gol Prijedorčana. Prvi pokušaj gosti su imali preko Radivojca u 23. minuti, no njegov udarac sa nekih 23 metra otišao je visoko iznad gola Adnana Guše.

Nesreća za domaće desila se u 25. minuti, kada je Markoviću slomljen nos, te ga je zamijenio Benjanim Čolić. Osim već ima dosta problema sa povredama, pa je sigurno ovo još jedan jak udarac za Plave sa Grbavice.

Željo nije napadao, ali je došao i do drugog gola u 37. minuti utakmice. Domaći su konačno izigrali gostujuću odbranu. Bešlija je dodao do Zebem ovaj pronašao Čolića čiji centaršut u mrežu Tripića sa ruba peterca sprovodi Damir Rovčanin.

Pet minuta prije kraja su gosti pokušali preko Stjepića, no njegov udarac sa 25 metara nije pravio puno problema Guši. Odmah na početku drugog dijela je Osim iz igre izvadio Bešliju, a na teren poslao Edina Višću čija se forma zahuktava nakon saniranja povrede.

U 53. minuti Zeba s nekih 25 metara puca preko gola Tripića. Potom Višća sa nešto bliže pozicije šutira, no i ovo ide preko gola, baš kao i pokušaj Stjepića na drugoj strani. Dobru priliku Rudari ne uspijevaju iskoristiti u 60. minuti. Stjepić centrira sa desne strane, lopta prolazi na drugu stranu do Despotovića, a ovaj iz kosa sa ruba peterca puca pored gola Guše.

Zajko Zeba je oduzeo gostima jednu loptu u 65. minuti, te lob udarcem pokušao matirati Tripića, no golman gostiju je odbranio njegov pokušaj. Stjepić je u 73. minuti imao priliku smanjiti prednost domaćih, no Gušo je odbranio njegov udarac sa desetak metara.

Deset minuta prije kraja je pokušao i Elvir Čolić ugroziti gol gostiju iz Prijedora, no Tripić brani. Zadnji pokušaj gosti su imali preko Despotovića, kada u finišu utakmice šutira malo iznad gola Guše sa nekih 25 metara.

Podsjećamo da se, pored Željezničara, u osminu finala i plasirao Zrinjski, savladavši Budućnost na svom terenu rezultatom 3:1. Ostali mečevi šesnaestine finala Kupa na programu su sutra.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.