Zita ispisao historiju Gabona
Sjajni Cousin postigao 29. pogodak za reprezentaciju

Gabon prvi put u nokaut fazi Afričkog kupa nacija

Zita ispisao historiju Gabona

Nevjerovatna završnica utakmice između Gabona i Maroka. U posljednjim trenucima Bruno Zita je postigao sjajan gol za 3:2 iz slobodnog udarca i tako donio prvi put u historiju plasman Gabona i četvrtinu finala Afričkog kupa nacija.

Veoma loše prvo poluvrijeme. Iz jedine akcije, koja je vrijedna pomena, postignut je pogodak. Younes Belhanda je lijepo uposlio Houssinea Kharju, koji se lijepo oslobodio svojih čuvara i pogodio za vodstvo Maroka.

Od početka drugog poluvremena Gernot Rohr je uveo iskusnog napadača Daniela Michela Cousina umjesto Stephanea N'Gueme. Upravo je iskusni napadač Sapinsa imao veliku priliku.

Brzonogi Levy Madinda je u 50. minuti prošao po desnoj strani i centrirao za Cousina, čiji je udarac odbranio golman Maroka. Gabon je dominirao u drugom dijelu utakmice, a u 75. minuti Edmond Mouele je šutirao po sredini gola, no odbranio je Nadir Lamyaghri.

Pierre-Emerick Aubameyang je u 77. minuti donio izjednačenje Gabonu, a samo dvije minute kasnije, strijelac izjednačujućeg gola uposlio je Cousina, koji se sjajno oslobodio svog čuvara, okrenuo se i postigao vodeći gol. Cousinu je ovo bio 38. nastup za reprezentaciju i 29. pogodak.

Maroko je, može se reći čak i nezasluženo došao do pogotka u 90. minuti, jer Marokanci u ovom susretu nisu skoro ništa napravili. Zbog igranja rukom dosuđen je penal, koji je realizovao Kharja. U posljednjim trenucima utakmice, Bruno Zita, koji je ušao u igru u 84. minuti, sjajnim golom iz slobodnog udarca donio je pobjedu Gabonu i prvi plasman u četvrtinu finala u historiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.