Zlatan ušao u odabrano društvo

Samo rijetki su imali tu čast

Zlatan ušao u odabrano društvo

Dolaskom u Milan Zlatan Ibrahimović je postao top tema u svim talijanskim medijima, jer zaista samo rijetki nogometaši u historiji su nastupali za tri najveća talijanska kluba, Milan, Juventus i Inter, a Zlatan je jedan od njih.

Zlatan je talijansku avanturu počeo u dresu Juventusa, da bi nakon što je torinski klub izbačen u Serie B preselio u redove Intera. Prošlog ljeta je iz Intera otišao u Barcelonu, nije se snašao, da bi se prije dva dana vratio u Italiju, ali u redove Interovog najvećeg rivala Milana. Zlatan nije jedini igrač koji je imao sličan ili isti igrački put.

Giuseppe Meazza je jedan od najboljih talijanskih igrača svih vremena, igrao je za sva tri velika talijanska kluba, a po njemu danas stadion na kojem igraju Inter i Milan nosi ime. Aldo Serena je također jedan od velikih talijanskih nogometaša koji je nastupao za sve ove klubove, a najbolju sezonu je imao u dresu Intera kada je 1989/1990 postigao 22 gola.

Roberto Baggio, zlatni dečko talijanskog nogometa, nakon Juventusa je nosio dres Milana, da bi pred kraj igračke karijere obukao i dres Intera u kojem je tih godina sa Ronaldom i Zamoranom bio jedan od najboljih igrača. Cristian Vieri je u svojoj karijeri promijenio veliki broj klubova, a na listi onih za koje je igrao nalaze se i i mena tri talijanska giganta.

Među igračima iz inostranstva također ima dosta velikih imena koja su nosila dresove sve tri kluba. Jedan od njih je i holandski veznjak Edgar Davids, koji je prvo u Milanu ostavio loš dojam, da bi u Juventusu postao jedan od najboljih veznjaka svijeta. Nakon toga je imao epizodnu ulogu u Interu, prije nego je napustio Italiju.

Patrick Vieira je imao isti igrački put kao Davids. I on je počeo loše u Milanu, da bi se nakon što je potvrdio klasu u Arsenalu vratio u Italiju, ali u dres Juventusa. Zajedno je sa Zlatanom nakon Juventusovog preseljenja u Serie B prešao u Inter, odigrao je jednu solidnu sezonu, ali se nakon toga uputio ka Engleskoj.

Za tri najveća talijanska kluba je igralo još talijanskih i inostranih igrača, ali većina njih je ostavila skoro neprimjetan trag, pa ih ne vrijedi spominjati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.