Zlatna lopta Messiju

Zasluženo do priznanja

Zlatna lopta Messiju

Adnan Beganović

Argentinski reprezentativac i igrač Barcelone, Lionel Messi, dobitnik je ovogodišnje Zlatne lopte, a ono što je najzanimljivije je to da je on prvi Argentinac koji je proglašen za najboljeg fudbalera u izboru France Footballa.

Argentinski virtuoz dobio je 473 boda, a iza njega je ostao prošlogodišnji pobjednik Cristiano Ronaldo sa 233 boda, dok je na treće mjesto plasiran španjolski reprezentativac i također igrač Barcelone Xavi sa 170 bodova.

"Znao sam da sam među favoritima, budući da je Barcelona lani imala sjajne rezultate. Ipak, iznenadilo me da sam pobijedio tako uvjerljivo. Jako mi je važna ova nagrada, svi veliki igrači su je osvojili, a bilo je među njima i onih koji nikad nisu dobili taj trofej", rekao je Messi.

Podsjetimo, naš reprezentativac Edin Džeko u ovogodišnjem izboru za najboljeg svjetskog igrača zauzeo je sjajno 13. mjesto.

Konačni poredak, Zlatna lopta:
1. Lionel Messi (Argentina / Barcelona) 473 boda
2. Cristiano Ronaldo (Portugal / Manchester United i Real Madrid) 233
3. Xavi (Španjolska / Barcelona) 170
4. Andres Iniesta (Španjolska / Barcelona) 149
5. Samuel Eto'o (Kamerun, Barcelona i Inter) 75
6. Kaka (Brazil, Milan i Real) 58
7. Zlatan Ibrahimovic (Švedska, Inter i Barcelona) 50
8. Wayne Rooney (Engleska, Manchester United) 35
9. Didier Drogba (Obala Bjelokosti, Chelsea) 33
10. Steven Gerrard (Engleska / Liverpool) 32
11. Fernando Torres (Španjolska / Liverpool) 22
12. Cesc Fabregas (Španjolska / Arsenal) 13
13. Edin Džeko (Bosna i Hercgovina, Wolfsburg) 12
14. Ryan Giggs (Wales / Manchester United) 11
15. Thierry Henry (Francuska / Barcelona) 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.