Zmajevi bolji od Omana
Intoniranje himni u Cannesu

Prijateljska utakmica u Cannesu

Zmajevi bolji od Omana

Fudbalska reprezentacija BiH rezultatom 2:1 savladala je Oman u prijateljskom susretu igranom u francuskom Cannesu. Strijelci za Zmajeve su bili Edin Džeko i Sejad Salihović, koji je ujedno postigao i svoj prvi gol za nacionalnu selekciju. 

Prvo poluvrijeme proteklo je većinom u znaku fudbalera Omana. Nominalni domaćini tokom prvih 45 minuta igre držali su više loptu u svom posjedu i imali više izrazitijih prilika za postizanje gola.

Rabbea je već u 4. minuti opasno zaprijetio, a četiri minute kasnije Al Hosni spokušava staviti do znanja reprezentativcima Bosne i Hercegovine da je Oman ozbiljna selekcija. Njegov šut završio je na stativi gola na kojem je stajao Nemanja Supić.

Međutim, naši Zmajevi poveli su u 14. minuti i to nakon prve prave prilike. Edin Džeko je po ko zna koji put pokazao da se radi o jednom od najboljih evropskih napadača, te se s lakoćom oslobodio dva svoja čuvara i neodbranjivo šutirao za 1:0.



Samo dva minuta kasnije, „dijamant“ se ponovo našao u izglednoj prilici, ali ovoga puta njegov šut odlazi pored gola.
I to je bilo otprilike to što bi se moglo izdvojiti u igri naše reprezentacije u prvih 45 minuta utakmice, ukoliko izuzmemo nekoliko poluprilika.

U 30. minuti jedanaesterac za Oman. Kapiten bh. tima Emir Spahić pravi prekršaj u svom kaznenom prostoru, a sudija Bruno pokazuje na bijelu tačku. Loptu je uzeo igrač na kojem je i napravljen faul, ali šut Al Hosnija zaustavlja sjajnom intervencijom Supić.

Međutim, nije se dugo čekalo da Oman izjednači. Već u narednom napadu ispada kompletan zadnji red reprezentacije BiH, lopta dolazi do Hadida, kojem nije bilo teško pogoditi mrežu za 1:1.

Već u 36. minuti Oman je mogao povesti. Iz slobodnog udarca, sa nekih dvadesetak metara od gola Supića, šutirao je Al Maiman, ali je njegov šut završio na stativi.

 

Drugo poluvrijeme prošlo je u igri bez mnogo prilika sa obje strane. Fudbaler BiH ipak su u nastavku uspjeli limitirati napadače Omana, koji se više nisu šestali kroz kazneni prostor Zmajeva, kao što je to bio slučaj u prvom poluvremenu.

Oman – BiH 1:2
Strijelci: 0:1 – Džeko (14), 1:1 – Hadid (30), 1:2 – Salihović (86).
Sudije: Cove Bruno, Ugo Laurent, Khalid Hamza. Žuti kartoni: Sanel Jahić
OMAN: Ali Ab Habsbi, Khalifa Ayil, Hassan Al Gheilani, Mohammed Abudullah, Ahmed Mubarak, Bader Al Maiman, Ahmed Hadid (od 61. Salet), Saad Suhail (od 86. Seead Obai), Fawzi Basheer, Hassan Rabbea, Enad Al Hosni. Selektor: Claude Le Roy.
BIH: Nemanja Supić, Boris Pandža, Sanel Jahić, Emir Spahić, Elvir Rahimić, Senijad Ibričić (od 67. Miralem Pjanić), Sejad Salihović, Samir Muratović, Zvjezdan Misimović, Edin Džeko (od 90. Semir Štilić), Marko Topić (od 46. Adnan Mravac). Selektor: Miroslav Blažević.
Međutim, s druge strane, bh. reprezentativci nisu imali previše ideja u napadu, pa samim tim nisu ni stvorili prilike za postizanje gola. Ipak, gol vrijedan pobjede postigao je vezista Hoffenheima Sejad Salihović u 86. minuti.

Sudija je četiri minute prije kraja dosudio prekršaj za reprezentaciju Bosne i Hercegovine na dvadesetak metara od gola golmana Ali Ab Habsija. Kraj lopte su stajali Salihović i Misimović, a udarac je nepogrešivo izveo igrač Hoffenheima i pogodio za 2:1. Bio je to ujedno prvi gol Salihovića u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.