Zmajevi preletili Armeniju
Sejad Salihović

Kvalifikacije za SP

Zmajevi preletili Armeniju

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je sa 2:0 u Jerevenu kod Armenije golovima Senijada Ibričića u 6. i Zlatana Muslimovića u 74. minuti.

Susret nije mogao bolje početi za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nakon nekoliko uvodnih minuta, prva prilika za Zmajeve i već je bilo 1:0. BiH je povela već u 6. minuti. Nakon dobre akcije Vladavića i Muratovića po desnoj strani, lopta je došla do Senijada Ibričića, koji iz drugog pokušaja glavom matira domaćeg golmana Kasparova.

Samo dvije minute kasnije, najbolji strijelac evropskog dijela kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, Edin Džeko, po prvi put je upozorio Kasparova. Napadač Wolfsburga je šutirao sa nekih 18 metara, ali golman Armenije je siguran i hvata loptu.

Već u 16. minuti u prilici se ponovo našao Džeko. Nakom sjajnog proigravanja Vedada Ibiševića, Džeko šutira sa pet, šest metara, ali golman Armenije vrhovima prstiju skreće loptu koja se odbija od stative, a domaća odbrana potom uspijeva otkloniti opasnost.

Domaći su se uglavnom koncentrisali na šuteve iz daljine i kontranapade, ali je golman BiH Nemanja Supić pravovremenim intervencijama spriječavao ozbiljnije prilike. Strijelac vodećeg gola za BiH Senijad Ibričić pokazao je svoj raskošan talenat kada je u 29. minuti predriblao gotovo kompletnu odbranu domaćih i snažno šutirao sa vrha kaznenog prostora, ali se iskazao i Kasparov, te krajnjim naporom uspio izbiti loptu dalje od svog gola.

U 32. minuti sjajni Vedad Ibišević odlično se ubacio u kazneni prostor domaćih, gdje ga ruši golman Kasparov, a sudija opravdano pokazuje na bijelu tačku. Loptu je namjestio Edin Džeko, ali Dijamant šutira daleko preko gola.

Do kraja prvog poluvremena, Armenci su krenuli nešto ofanzivnije i u posljednjih par minuta domaći su uspjeli stvoriti nekoliko poluprilika, ali na svu sreću Nemanja Supić ostao je nesavladan.

U nastavku, domaći su krenuli ofanzivno od samog početka drugog dijela, kao što je to bio slučaj i pred kraj prvog dijela igre. Najbolju priliku Armenci su imali u 56. minuti kada je snažno šutirao Karamayan, ali se na golu BiH dobro iskazao Nemanja Supić. Ćiro Blažević je u 64. minuti u igru uveo Miralema Pjanića umjesto Samira Muratovića, a četiri minute kasnije iz igre je izašao Vedad Ibišević, čije je mjesto u napadu zauzeo Zlatan Muslimović.

Igrala se 74. minuta kada je Edin Džeko odlično prošao po lijevoj strani i nesebično uposlio Zlatana Muslimovića, koji neometan sa nekoliko metara dovodi naše Zmajeve na 2:0 i već se tada moglo reći da tri boda odlaze u BiH.



Do kraja susreta, Armenci jednostavno nisu imali snage za preokret, a BiH je utakmicu mirno privela kraju.

Armenija - BiH 0:2 (0:1)
Strijelci: 0:1 - Ibričić (6), Muslimović (74)

ARMENIJA: Kasparov, Arzumanyan, Tadevosyan, Mkrtchyan, Hovsepyan, Karamyan, Yedigaryan (od 46. Goharyan), Mkhitaryan, Arakelyan (od 65. Minasyan), Karamyan, Yavruyan.

BIH: Supić, Jahić, Spahić, Muratović (od 64. Pjanić), Rahimić, Vladavić, Džeko, Nadarević, Ibišević (od 68. Muslimović), Salihović, Ibričić (od 86. Bajramović).

1. Španija 7 7 0 0 18:2 21
2. BiH 7 5 0 2 20:7 15
3. Turska 7 3 2 2 10:7 11
4. Belgija 7 2 1 4 10:16 7
5. Estonija 7 1 2 4 7:19 5
6. Armenija 7 0 1 6 3:17 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.