Značenje riječi trener: Šta je zgriješio Admir Adžem?

Prelivena čaša nezadovoljstva

Značenje riječi trener: Šta je zgriješio Admir Adžem?

Remijem protiv uvjerljivog fenjeraša Viteza prelila se čaša nezadovoljstva kod većeg broja navijača Željezničara trenerom Admirom Adžemom.

Riječ trener podrazumijeva čovjeka koji podučava, uigrava, kontroliše, utiče na razvoj pojedinca ili kolektiva. Dobar trener obično posjeduje ideju koju pokušava "utuviti" kod svog sportiste ili tima. Ima neku filozofiju, gleda stvari drugačijim očima, a poseban mu je kvalitet kada ga se doživljava autoritetom.

Cilj trenera u ekipama je dovesti performanse i pojedinačne i kolektivne na najveći mogući nivo, dostići automatizam u igri kolektiva. Biti istreniran u fudbalu obično znači biti uigran, imati neki sistem, svoju neku prepoznatljivost, tečnost, da se zna ko šta radi, kako radi, u kojem trenutku treba koji potez učiniti.

Imati ideju

Pa onda ima Pep Guardiola. Trener je to koji ima ideju i gdje god je radio pokušavao je sprovesti svoju ideju u djelo. Nekad ne postoji dovoljno prostora za njenu implementaciju, nisu to ti igrači ili treba vremena da se pohvata sve ono što čovjek traži.

Imaju i drugi treneri, kod kojih je najbitnije da nemaju nikakvu ideju, nego igrači kod njih "igraju svoju igru". Imaju i oni koji niti smrde niti mirišu, vole fudbal, pa skontali da bi mogli biti fudbalski treneri. Znaju nekoliko vježbi, koje su "standardne situacije", nikada ništa ne naprave, ali zovu se trenerima i uvijek su u opticaju.

Admir Adžem je trener Željezničara skoro četiri mjeseca. Toliko vremena nije dovoljno ni za pola trudnoće. Za četiri mjeseca poboljšanje u odnosu na ništa, kako je igrao Željo prije njega, ne bi uspio izdejstvovati ni gore spomenuti Pep Guardiola. 

Admir Adžem sjeo je na uvijek užarenu klupu tima s Grbavice dan uoči početka prvenstva!? Dan pred prvu utakmicu! Bez ponajbolja dva igrača, koji su tu ipak proveli neko vrijeme, Lendrića i Stevanovića dojučer je Adžem dijelio prvo mjesto sa ekipama koje su organizovanije i imaju širi roster kvalitetnijih igrača.

Zbog čega je Adžem još kriv? Što je u orbitu svojevremeno lansirao Riada Bajića i Amira Hadžiahmetovića, pretposljednje fudbalere od kojih je Željo nešto zaradio. 

Ustrojio juniore

I posljednje igre juniora, oduševljenost njihovim nastupom, Adžemovo su "maslo". Potvrdit će to i prvotimci koji su imali priliku igrati protiv ovih juniora dok ih je Adžem trenirao. Dobro selektirani, organizovani, disciplinovani, nema da igra neko ko je slabiji...

Igra Željezničara protiv Viteza nije ništa gora od igre u derbiju protiv Sarajeva. No tad je Željo dobio, golom iz penala, pri čemu je Vedran Kjosevski odbranio isti. I sa igračem više. No tad su navijači biti egzaltirani. I hajde što su oni, nego što je ponosom i gordošću odisao i sam Adžem.

Ne uzmemo li u obzir nadmenost, alanfordovske izjave tipa teško je igrati u tempu subota - subota; ili igrači nisu bili dobri zbog vrućine, pa kao siđite vi na teren da vidite kako je; mi smo klub iz metropole; Adžem je za malo šta drugo kriv.

Odličan je on, ali možda jednostavno nije za trenera prvog tima. Možda, jer premalo je vremena da bi ikoga mogli ocijeniti. U zadnje tri godine Željo nije imao trenera duže od jedne sezone, možda je i stotinjak prethodnika bilo OK...

Taktički avanturizam

O svemu se može diskutovati, ali čini se da je jedna od rijetkih stvari oko koje se svi koji dolaze na Željine utakmice slažu je da Zajko Zeba koči igru Plavih. Svaka čast na svemu što je do sada uradio, ali je trenutno premalo koristi od njega.

Razlozi zašto je Željo u Vitezu izgledao amaterski mogu se možda tražiti i u izostancima Sinana Ramovića i Anela Šabanadžovića. Možda u grbavom terenu, možda je do metafizike (gol za Vitez postigao je ismijavani Livaja koji u Željezničaru, istina, nije ličio na čovjeka koji se bavi fudbalom), možda je do izbora igrača za utakmicu i taktičkog avanturizma (izostavljanje Zeca kao jedinog brzog igrača, Ubiparip kao polušpic...).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nebitno, utakmice kao ova protiv Viteza ili lani protiv Krupe su utakmice u kojima se gubi titula. Uvijek je bolje remizirati sa Sarajevom i dobiti fenjeraša, nego dobiti derbi, a gubiti bodove protiv Slobode ili Viteza...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi