Znate li kako je počeo Mino Raiola: Eh, da nije bilo te picerije...
Raiola je danas zvijezda vodilja za Paula Pogbu, Romelua Lukakua, Marija Balotellija, ali rijetkli znaju kako je počela njegova karijera.

Čovjek koji vedri i oblači fudbalskim transferima

Znate li kako je počeo Mino Raiola: Eh, da nije bilo te picerije...

Rijetki su oni koji vole prelazne rokove za fudbalere, a da ne znaju kako tu jednu od glavnih riječi vodi agent svih agenata - Mino Raiola. 

Ali, rijetki znaju njegovu životu priču. On se rodio u Italiji, tačnije Noceri Inferiore, ali se kao dijete, skupa sa roditeljima preselio u Holandiju. Otac mu je bio automehaničar, ali je taj posao zamijenio otvaranjem picerije i to u periodu kada je Raiola imao samo jednu godinu.

Možda taj očev potez i objašnjava činjenicu da je Raiola davnih dana premašio 100 kilograma. Bilo kako bilo, ta picerija je Raioli pomogla da uđe u fudbalske vode. Naime, svakog petka navečer jedan stol je bio rezervisan za predsjednika tamošnje ekipe HFC Haarlem koja je nekada i bila prvak Holandije.

Raiola je s njim 'ušao u priču' i često ga savjetovao koje fudbalere treba dovesti. To je radio toliko dobro da mu je predsjednik ponudio i mjesto sportskog dirktora kluba. Ipak, u klubu se nije dugo zadržao zbog sukoba sa jednim od članova Upravnog odbora, ali nakon toga se snašao još bolje. Počeo je da radi u menadžerskoj agenciji 'Sport promotion' koja je nedugo zatim imala udjela u transferima Dennisa Bergkampa i Wima Jonka, a u Raiolin džep je tada 'kanuo' dio od dobitka koji je iznosio 14 miliona eura.

Kasnije se Mino odlučio na samostalan rad te je osnovao agenciju "Intermeco'. Prvi veliki transfer mu je bio prodaja Pavela Nedveda u Lazio za milion i pol eura, a kasnije je istog fudbalera prodao u Juventus za tada nestvarna 34 miliona evropskih novčanica.

Najveći novac Raiola je zaradio od transfera i karijere Zlatana Ibrahimovića. Procjenjuje se da je od Zlatana 'iscijedio' čak 180 miliona eura tokom proteklih 15-ak godina. Ali, put do Zlatana je u to vrijeme bio vrlo težak. Italijanski agent nije uspijevao doći do Ibre, a nakon što je poslao Maxwella po njega, zlatan ga je ponovo odbio, a Raiola mu poručio 'da se je*e'.

Ipak, nakon nekog vremena njih dvojica su konačno sjela i to u jedan Hotel u Amsterdamu gdje je Ibra došao u svom Ferrariju i Gucci odijelu te je ostao iznenađen Raiolinim riječima.

"Christian Vieri je dao 24 gola na 27 utakmica. Filippo Inzaghi je dao 20 na 25 mečeva, a David Trezegeut 20 na 24 meča. Ti si dao samo pet na 25 mečeva. Šta misliš, mogu li te prodati sa takvom statistikom?", upiotao je tada Raiola Zlatana i nedugo zatim ga prodao u Juventus.

Naravno, kasnije je Ibrahimović igrao i za Inter, Barcelonu, Milan, PSG te Manchester United, a sve to vrijeme mu je pomagao Raiola te se skupa sa Ibrom nabrojao novca i novca.

Inače, on danas zastupa, osim Zlatana, velike zvijezde kao što su Romelu Lukaku, Mario Balotelli ili Paul Pogba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi