Ferguson mu je vjerovao, ali on kao tipični Balkanac sam sebi nije: "I sada razmišljam o tome..."

Kako je "propao" Zoran Tošić

Ferguson mu je vjerovao, ali on kao tipični Balkanac sam sebi nije: "I sada razmišljam o tome..."

Edmir Škorić

Zoran Tošić je na samom početku 2009. godine prešao iz Partizana u Manchester United.

Bivši reprezentativac Srbije je zajedno sa bivšim saigračem iz beogradskog kluba Ademom Ljajićem prešao u redove slavnog engleskog kluba. Zadužio je dres s brojem 14, a 20. januara 2009. godine Sir Alex Ferguson ga je stavio na klupu za uzvrat polufinala Liga kupa protiv Derby Countyja.

Iako tada nije debitovao, zaigrao je nekoliko dana kasnije protiv Tottenhama, kada je ušao umjesto Cristiana Ronalda u 72. minuti.

Tošićev ligaški debi dogodio se tri dana kasnije, 27. januara 2009., kada je u 77. minuti ušao kao zamjena za svog prijatelja Dimitra Berbatova u Unitedovoj 5:0 pobjedi nad West Bromwich Albionom.

Svoj prvi seniorski gol postiže u ljeto 2009. u 8:2 pobjedi nad Hangzhou Greentownom tokom Unitedove predsezonske turneje u Aziji. Ipak, bilo je jasno da će teško dobiti priliku u Manchesteru, pa je odlučio početkom 2010. godine da ode na posudbu u Koeln, a kasnije je potpisao za CSKA Moskvu. Vratio se 2017. godine u Partizan, a prošle godine prešao je u kazahstanski Tobol i zanimljivo da će sa ovom ekipom odmjeriti snage sa Zrinjskim u trećem pretkolu Konferencijske lige.đ

S 21 godinom je, dakle, došao u Manchester. Iako je sam Ferguson vjerovao u njega, na kraju nije ispalo kako se očekivalo. Sam je priznao da žali što nije ostao u Manchesteru.

Oglasi

"Bio je tako uzbudljiv trenutak otići tamo i upoznati Sir Alexa. Odrastao sam kao navijač Uniteda pa je bilo raditi za čovjeka koji je donio toliko uspjeha klubu nešto posebno i nevjerovatno. Međutim, velika je razlika između srpske i engleske lige i kada sam došao u Manchester, otkrio sam da nisam spreman za tu razinu", priznao je Tošić u jednom intervjuu.

"Razgovarao sam sa Sir Alexom mnogo puta i stalno mi je govorio da imam kvalitetu i da samo moram nastaviti marljivo raditi".

Objasnio je zašto je napustio Englesku.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Želio sam igrati više utakmica pa sam otišao u Koln na posudbu i tamo proveo sjajnih šest mjeseci. Kad sam se vratio u Manchester, očekivao sam da ću igrati više utakmica za United, ali to se nije dogodilo i na kraju sam odlučio da promijenim klub. Čak i sada uvijek razmišljam o tom trenutku, možda nisam trebao biti tako brz i možda sam trebao duže raditi kako bih se dokazao Fergusonu".

Na kraju je zaključio da je "trebalo ostati, raditi i boriti se za svoje mjesto jer ipak se radi o Manchesteru".

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1650485565
Los igrac
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi