Zrinjski neporažen zadnje četiri utakmice
jedna od utakmica pod Bijelim brijegom

Statistika je na strani Plemića

Zrinjski neporažen zadnje četiri utakmice

M. Maksimović

Od 2000.godine do danas Zrinjski i Velež su odigrali ukupno 14 utakmica. Svaka od 14 odigranih utakmica sa sobom je nosila poseban naboj, pojedini dueli su do samog kraja bili dramatični, dok su neke utakmice ostale u sjeni navijačkih nereda.

Prvu utakmicu za bodove od nezavisnosti BiH su igrali Zrinjski i Velež pod Bijelim brijegom 13.avgusta 2000.godine i Zrinjski je ostvario pobjedu 2:0. Zrinjski je sa klupe vodio Dalibor Cvitanović, dok je trener Veleža bio Avdo Kalajdžić. To je bila prva utakmica Veleža pod Bijelim brijegom nakon 1992.godine, a po završetku utakmice došlo je do nereda u gradu. Šest mjeseci kasnije Velež je uzvratio istom mjerom u Vrapčićima. Utakmica je odigrana po izuzetno jakoj kiši i jakom vjetru.
.

Te utakmice su se baš kao i one naredne sezone igrale u okviru Federalne lige. Velež je ponovo došao pod Bijeli brijeg 25.novembara 2001.a Zrinjski je minimalno slavio 1:0. Na kraju sezone sezone 2001/02, Velež je u Vrapčićima bio bolji 2:0.

U sezoni 2002/2003 po prvi put imamo Premijer ligu sa klubovina iz cijele BiH, a Zrinjski i Velež se ponovo sastaju na kraju jesenjeg dijela prvenstva pod Bijelim Brijegom. Igralo se 24.novembra 2002.godine, a utakmica će ostati upamčena po činjenici da su navijači oba kluba bili smješteni na zapadnoj tribini. Tokom utakmice na tribinama se vodio pravi rat, od topovskih udara, preko suzavaca, baklji, a sve to isto se moglo naći i u terenu, gdje su dva igrača Veleža pogođena flašama. U takvoj atmosferi jedini  gol je došao u samoj završnici utakmice i Zrinjski je slavio 1:0.

Na kraju prvenstva, ništa bolje nije bilo niti u Vrapčićima, Velež je već prije posljednjeg kola znao da napušta društvo najboljih, sa čime su se njegovi navijači teško mirili. Po završetku utakmice utrčali su u teren sukobivši se sa policijom, baš kao izvan stadiona. Utakmica je zbog ubacivanja predmeta u teren prekidana u par navrata, a Velež je upisao pirovu pobjedu 4:1. I onda smo imali pauzu koja je potrajala čak četiri godine. Prvi duel nakon povratka Veleža u Premijer ligu, igrao se 28.oktobar 2006. godine. Utakmica je odigrana u Vrapčićima, Velež je golom Obada u posljednjim trenucima bio bolji 2:1, a derbi je prošao bez incidenata iako su se po prvi put u Vrapčićima pojavili navijači Zrinjskog.

Pod reflektorima Bijelog Brijega gledali smo 6.maja novi derbi koji je pripao zasluženo Zrinjskom 2:1. I ovaj derbi je prošao bez incidenata, a ostao je upamčen po golu koji je postigao igrač Veleža, Stokić sa skoro polovine terena.

Derbiji odigrani u sezoni 2007/08 građani Mostara ne pamte po dobrom. Večer prije utakmice pod Bijelim Brijegom došlo je do žestokih sukoba navijača dva sastava u samom gradu, a jedan navijač Zrinjskog je teže povrijeđen. Ultrasi su zbog neslaganja sa upravom bojkotovali derbi, ali su par sati žestoko obračunavali sa policijom u gradu koji je dva dana ličio na pojas Gaze.

Još gore stvari su se dogodile 17.maja 2008.godine. Navijači Zrinjskog su po dolasku u Vrapčiće počeli ubacivati baklje, topovske udare u teren, tako da je utakmica prekinuta, a od jednog topovskog udara je povrijeđen omladinac Veleža. Bilo je svega i svačega a utakmice je nastavljena nakon što su navijači Zrinjskog napustili stadion. Jedini gol na utakmici postigao je Armel Škaljić za pobjedu Veleža.

Dominacija domaćih klubova u ovim derbijima prekinuta je 13.septembra, kada je Zrinjski golovima Kordića i Đurića slavio 2:0 u Vrapčićima.U tom susretu nije bilo gostujućih navijača, baš kao kao što nije bilo Veležovih 8.aprila 2009.pod Bijelim Brijegom. U ovoj utakmici se favorizirani Zrinjski namučio protiv Veleža koji je bio na dnu tabele. Velež je golom Čolića vodio do 59.minute. ali je Zrinjski golovima Stojanovića i Vukovića stigao do pobjede.Na ovoj utakmici je došlo do žestokog sukoba navijača Zrinjskoj i policije, korišten je suzavac, a tokom utakmice ubacivani su predmeti u teren.

Od 13. septembra 2008.godine Zrinjski je neporažen u derbijima, a prošle sezone je pod Bijelim Brijegom također slavio 2:1, dok je u Vrapčićima bilo 0:0. Ova posljednja utakmica je po kvaliteti bila najlošija, ali ni ona nije prošla bez prekida, nereda, ružnih scena.
Dosadašnji rezultati:
13.august 2000. Zrinjski-Velež 2:0
24.februar 2001. Velež-Zrinjski 2:0

25.novembar 2001. Zrinjski-Velež 1:0
25.maj 2002. Velež-Zrinjski 2:0

24.novembar 2002. Zrinjski-Velež 1:0
24.maj 2003. Velež-Zrinjski 4:1

28.oktobar 2006. Velež-Zrinjski 2:1
6.maj 2007. Zrinjski-Velež 2:1

11.novembar 2007. Zrinjski-Velež 2:0
17.maj 2008. Velež-Zrinjski 1:0

13.septembar 2008. Velež-Zrinjski 0:2
8.april 2009. Zrinjski-Velež 2:1

4.oktobar 2009. Zrinjski – Velež 2:1
21.april 2010.Velež - Zrinjski 0:0

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti