)
Adelina Sotnikova povela u ukupnom poretku klizačica

Evropsko prvenstvo u umjetničkom klizanju

Adelina Sotnikova povela u ukupnom poretku klizačica

A. Haznadarević

Svjetska juniorska prvakinja iz 2011, 16-godišnja Ruskinja Adelina Sotnikova oduševila je Ledenu trećeg dana Evropskog prvenstva u umjetničkom klizanju i povela nakon kratkog programa klizačica.

"Zagreb je očito moj sretan grad", oduševljeno se Adelina prisjetila 2011. kada je osvojila Zlatnu Piruetu.

 

Danas je otklizala svoj lični rekord od 67.61 boda i iza sebe ostavila aktuelnu svjetsku i evropsku prvakinju, ujedno pobjednicu Zlatne piruete od prije mjesec dana, Italijanku Carolinu Kostner.

 

"Bez riječi sam, prezadovoljna sam. Sve mi je kao u magli. Znam samo da sam jurila po ledu i uživala u programu. Publika je bila sjajna, strašno su mi pomogli. Ovo je moje prvo Evropsko prvenstvo, ali ja uopšte nisam bila nervozna. Kao da sam to očekivala", objasnila je Sotnikova.

 

Carolina Kostner za kratki program dobila 64.19 bodova, a sa 6 bodova manje iz nje je ostala još jedna Italijanka Valentina Marchei (58.22).

 

"Naravno da sam ljuta na sebe, pala sam na kombinaciji. Iako, sve ostalo je bilo u redu. Nakon 11 godina u svjetskom vrhu, teško se motivirati. Nisam danas najjača, ali volim raditi i pokušati biti što jača. Poštujem sve koji se ovdje bore, ali ja se prije svega borim sama sa sobom i ne gubim energiju na druge. Sutra je novi dan i pokušat ću da ta borba bolje uspije nego danas", poručila je Kostner uoči sutrašnjeg finala u slobodnom programu koji starta od 18 sati, a prije djevojaka veliko finale od 12.50 imati će klizači.

 

Rezultati kratkog programa klizačica:

 

1. Adelina Sotnikova (Rusija) 67.61

2. Carolina Kostner (Italija) 64.19

3. Valentina Marchei (Italija) 58.22 

4. Elizaveta Tuktamiševa (Rusija) 57.18

5. Joshi Helgesson (Švedska) 55.04

6. Viktoria Helgesson (Švedska) 54.77

7. Lenaelle Gilleron-Gorry (Francuska) 53.32 

8. Nathalie Weinzierl (Njemačka) 52.28

9. Elena Glebova (Estonija) 51.90

10. Juulia Turkkila (Finska) 51.47 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti