Ajkule progutale Patke
Thornton šalje pak u mrežu Anaheima

NHL vijesti

Ajkule progutale Patke

Druga noć nove NHL sezone ponudila je odličan hokej u kojem su favoriti uglavnom opravdali očekivanja. Chicago se osvetio Floridi za poraz noć ranije, dok je Detroit ponovo izgubio u Skandinaviji od St.Louisa.

Pittsburgh je ostvario drugu pobjedu ovaj put u gostima kod NY Islandersa 4:3 nakon penala. Utakmica je izazvala veliku pažnju zbog premijernog nastupa prvog izbora drafta Johna Tavaresa. Tavares je odigrao dobru utakmicu i pokazao da će biti veliki igrač. Iako ima tek 18 godina, odlično se nosi s pritiskom  koji nosi  igranje u najjačoj ligi svijeta.

Sidney Crosby je načeo mrežu Islandersa sredinom prve trećine, a samo četiri minute kasnije Islandersi su golom Marka Streita na asistenciju Tavaresa poravnali na 1:1. Tavares je golom u drugom periodu donio preokret svom timu, da bi Mark Eaton sredinom treće dionice poravnao na 2:2.

Samo 17 sekundi kasnije Trent Hunter donosi novo vodstvo Islandersima, a Ruslan Fedotenko je tri minute prije kraja utakmice donio produžetak Pingvinima. Nije bilo pobjednika ni nakon produžetaka, pa je pobjednik odlučen nakon penala, a odlučujući pogodak dao je Sidney Crosby.

Chicago je u drugoj utakmici u Helsinkiju protiv Floride pokazao mnogo bolju igru i revanširao se Panthersima za poraz od noć prije. Blackhawksi su utakmicu dobili s ubjedljivih 4:0 rasporedivši pogotke po svakoj trećini što je dokaz ozbiljnosti igre jednog od kandidata za naslov.

Čim je utakmica počela Brian Campbell je na asistenciju Kanea doveo Blackhawkse u vodstvo, da bi Patrick Kane početkom drugog perioda i sam poslao pak u mrežu. Na isteku druge dionice Patrick Sharp povećava na 3:0, a početkom posljednjeg perioda Dustin Byfuglien postavlja konačnih 4:0.

San Jose Sharksi su se djelimično osvetili Anaheim Ducksima za poraz u prvom krugu doigravanja prošle sezone pobijedivši ih u kalifornijskom derbiju usred Anaheima sa 4:1.

Sharksi su utakmicu završili već u prvoj trećini i golovima Farriera, Marleaua i Thorntona otišli na nedostižnu prednost. Setoguchi je početkom drugog perioda povisio na 4:0, a Ducksi su  u posljednjoj dionici uspjeli postići tek počasni pogodak preko Ryana Whitneya.

Najbolju utakmicu odigrali su Boston Bruinsi koji su pregazili Carolinu sa 7:2 i pokazali da ih se s pravom svrstava u krug najozbiljnijih kandidata za naslov prvaka. Savard, Ryder i Wheeler su u prvoj trećini stvorili veliku zalihu za Bruinse, da bi Sturm i Wideman u drugom periodu povećali na 5:0.

Scott Walker je smanjio na 5:1, da bi Thornton pred kraj druge trećine ponovo stvari vratio na svoje mjesto. Eric Staal golom za Carolinu otvara posljednji period igre, a Matt Hunwick u 9. minuti postavlja konačnih 7:2.

Rezultati:

Florida – Chicago 0:4
Colorado – Vancouver 3:0
St.Louis – Detroit 5:3
Boston – Carolina 7:2
Buffalo – Montreal 1:2
New Jersey – Philadelphia 2:5
NY Islanders – Pittsburgh 3:4
NY Rangers – Ottawa 5:2
Washington – Toronto 6:4
Atlanta – Tampa Bay 6:3
Columbus – Minnesota 2:1
Dallas – Nashville 2:3
Edmonton – Calgary 3:4
Anaheim – San Jose 1:4
LA Kings – Phoenix 3:6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.