Blackhawksi osvojili šesti naslov

Tampa pala u šestoj utakmici

Blackhawksi osvojili šesti naslov

Hokejaši Chicago Blackhawksa pobijedili su u svom United Centeru Tampa Bay Lightning 2:0 u šestoj utakmici velikog finala NHL doigravanja te po treći put u posljednjih šest sezona osvojili Stanley Cup. Blackhawksima je ovo šesti Stanley Cup u istoriji, a zanimljivo je da su po prvi put nakon 1938. godine osvojenu titulu proslavili pred svojim navijačima. 

Hokejaši Tampe suočeni sa činjenicom da poraz znači kraj serije, su krenuli žestoko, ali su već u prvoj trećini osjetili snagu raspoloženog Coreyja Crawforda na golu Chicaga. U nastavku su se razigrali Blackhawksa, sve je više poslao imao Bishop na golu Tampe. 

Na 2:47 prije kraja druge trećine, Duncan Keith je šutirao, Bishop je odbio pak, ali njegovi saigrači nisu uspjeli očistiti prostor ispred gola, pa upravo Keith iz drugog pokušaja postigao svoj treći gol u play offu. Mogao je Chicago udvostručiti prednosti, ali je šut Seabrooka zaustavila stativa. Probali su gosti sve kako bi izjednačili, ali ovaj put nije išlo. Pet minuta i 17 sekundi prije kraja stiže akcija Blackhawksa u situaciji 3-2.  U akciji učestvuju Brandon Saad, Brad Richards koji je pak proslijedio za Patricka Kanea a ovaj svojim 11 golom ovjerava naslov Chicaga. 

Crawford je utakmicu završio shootoutom u koji je ugradio 25 odbrana. Duncan Keith je jednoglasnom odlukom proglašen za najkorisnijeg igrača ovogodišnjeg playa offa kojem pripada trofej Conn Smythe.

Trener Joel Quenneville je stigao do treće titule nakon 2010 i 2013. godine sa Chicagom kojeg je preuzeo u sezoni 2008-09. Od te sezone do danas tu su bili kapiten Jonathan Toews, golman Corey Crawford, Patrick Kane, Duncan Keith, Bryan Bickell, Niklas Hjalmarsson i Marcus Kruger.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.