Branković do rezultata uz mnogo odricanja
Fotograf: Filip Đurić

Uoči 28. godišnjice Olimpijade

Branković do rezultata uz mnogo odricanja

M. Skaka

Uoči 28. godišnjice Olimpijskih igara održanih u Sarajevu kao podršku treningu hokejaškog kluba BBI Centar je sinoć ugostio Edina Brankovića, najboljeg brzoklizača u našoj regiji, koji je zaštitno lice Beko BBIce klizališta.

Ovih dana vratio se iz Moskve gdje se plasirao među 15 takmičara svijeta, kližući polufinale svjetskog kupa u moskvi, čime je potvrdio vrhunske rezultate koje postiže u posljednje dvije godine. (2010. top 10 juniora svijeta, 2011. godine 2 polufinala i finale b svjetskog kupa.)

Interesantna i sa jedne strane tužna je činjenica da je ovaj brzoklizač postignute rezultate morao napraviti trenirajući i nastupajući sam uz podršku trenera i timova iz Kanade, SAD, Kine. “Ja nemam trenera i sve radim sam. Osim treninga, radim i organizaciju svega što ima veze s nastupima na samom takmičenju, ali  sam imao priliku trenirirati sa trenerima W.Boomstra, X.Liu, Z.Zhou uz koje sam napravio veliki napredak ”, priča Edin Branković.

U toku jedne godine, u prosjeku samo četiri mjeseca boravi u Sarajevu, ostalih 8 mjeseci prepušten je snalaženju u gradovima Kine, Kanade, te SAD-a.

"Ovu sezonu sam proveo trenirajući većinski sam u Sarajevu zbog povrede koju sam zadobio na SP 2011. Tako da je kompletan program priprema morao biti pomjeren i prilagođen. Zato, ovaj rezultat na svjetskom kupu Moskvi  ima veće značenje. Inače prethodne 4 godine većinu vremena provodim trenirajući u inostranstvu sa jakim timovima u vrhunskom trening okruženju ali "normalan" život nakon treninga je drugačiji od onog kako mnogi misle. Jednostavnije rečeno, živim kao podstanar u jeftinijim smještajima gdje sam vodim računa o svemu ostalom (ishrana, organizacija nastupa na takmičenjima...). Inače, klizačima drugih zemlja i trenerima izaziva čuđenje način mog konstantnog napretka. Na primjer, 2011. na SK (Changchun) u Kini su organizatori odobrili moju molbu da budem smješten u jeftinijem hotelu nego ostali takmičari da bi mogao uštediti novac i otputovati na drugi SK (Shanghai)" , ističe Edin Branković.

Finansijska podrška postoji, ali nije dovoljna za precizno planiranje i periodiziranje što je vrlo bitno za vrhunski sport. “Nadam se da će podrška mom olimpijskom programu Sochi 2014 biti bolja ove godine jer moji rezultati u prve dvije godine ovog programa potvrđuju kvalitet. Također nadam se da će ova godišnjica Olimpijade poslužiti kao iskra koja će pokrenuti konačnu rekonstrukciju velike piste na Zetri i ledene dvorane u Skenderiji", kaže Branković.

Ovog ambasadora Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama mladih uskoro očekuje konferencija  Međunarodnog olimpijskom komiteta - IOC (International Olympic Committee) koja se održava svake četiri godine. Tema ovogodišnje konferencije u Los Angelesu je  zajedno jači ('Together Stronger'). Na konferenciji Edin će biti u ulozi govornika o tome kako je odrastati u rodno uravnoteženim sportskim društvima ('Growing up in a gender-balanced sporting society'). Uskoro slijede i pripreme za SP 2012.

Fotogalerija: Filip Đurić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.