Čudo iz Vegasa

Golden Knightsi pišu historiju NHL-a

Čudo iz Vegasa

M. Šljivak

Čuda u profesionalnom sportu definitivno su moguća. Ona su se u prošlosti često dešavala na raznim terenima, ali šta tek reći za čudo kojeg su napravili hokejaši Vegas Golden Knightsa.

Tim iz tople Nevade i grada grijeha Las Vegasa piše historiju najjače hokejaške lige svijeta (NHL). Iako igraju svoju prvu sezonu uspjeli su postići nevjerovatne rezultate i doći do finala NHL lige i imaće šansu da se bore za trofej Stanley Cupa.

Golden Knightsi su prvi profesionalni sportski tim iz Las Vegasa. Franšiza je formirana u junu 2016. godine kada je vlasnik Bill Foley platio 500 miliona dolara NHL-u za proširenje lige.

Takmičenje su počeli ove sezone. Prvu utakmicu su odigrali 6. oktobra protiv Dallas Starsa i upisali su pobjedu od 2:1 i oba gola je postigao James Neal kojeg su dobili na ekpazijskom draftu iz Nashvillea.

Ekspanzijski draft omogućava novim ekipama u američkom profesionalnom sportu da izaberu po jednog igrača iz ostalih ekipa, ali samo one koji nisu "zaštićeni" od strane ostalih timova.

Generalni menadžer tima iz Vegasa George McPhee je napravio čudesan posao. Očigledno je znao kakvu ekipu želi, a trener Gerard Gallant je sve uklopio kako treba i Golden Knightsi su pokorili ligu, te su stigli sve do finala.

Sezona je tekla kao iz snova. Regularni dio završili su sa omjerom od 51 pobjede i 31 poraza i osvojili su diviziju Pacific i samo četiri ekipe u ligi su imali bolji omjer od njih.

U doigravanju su bez većih problema isprašili LA Kingse (4:0), problem nisu predstavljali ni San Jose Sharksi (4:2), kao ni Winnipeg Jesti u finalu Zapada, koje su Golden Knighsti dobili sa 4:1.

"Svi smo dobili novu šansu ovdje. Gallant nam je pružio priliku života, savršen je trener za ovu ekipu i nevjerovatno pozitivan čovjek", rekao je napadač Knightsa i strijelac prvih golova u historiji ovog tima James Neal.

Golman Marc-Andre Fleury je također očaran onim što se desilo. Tvrdi da su napravili čudo u koje niko nije vjerovato.

"Mislim da kao tim nismo nikog interesovali. Ipak, promijenili smo im mišljenja u nekoliko sedmica i kroz sezonu smo natjerali kompletan grad da bude ponosan na nas", istakao je on.

Priča i put Golden Knightsa sigurno će nekad doći i do Hollywooda. Čuda se ne dešavaju često, ali kad se god dese, svi ljubitelji sporta itekako uživaju u ovakvim fantastičnim pričama.

Za trofej Stanley Cupa ovaj tim će se boriti sa boljim iz duela Washington Capitalsa i Tampa Bay Lightninga gdje će putnika u finale odlučiti sedma utakmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti