Finska pobijedila Kanadu i osvojila treću titulu prvaka svijeta

Prvu nakon 2011. godine

Finska pobijedila Kanadu i osvojila treću titulu prvaka svijeta

A. Čaušević

Po treći put u historiji hokejaši Finske su osvojili tutilu prvaka svijeta. 

Skandinavska reprezentacija je u finalnom duelu Svjetskog prvenstva igranom u Bratislavi sa 3:1 pobijedila Kanadu. Po trećinama je bilo 0:1, 1:1, 2:0.

Dvostruki strijelac za Fince bio je kapiten Marko Anttila, a treći gol je djelo Harria Pesonoena. Prvi pogotak na meču djelo je Knađanina Shea Theaodorea.

Najveće zasluge za trijumf ipak pripadaju golmanu Kevinu Lankinenu koji je odbranio čak 43 udarca.

Finci su posljednji put prvaci svijeta bili 2011. godine, a prvu titulu osvojili su 1995. godine u Švedskoj. Na drugoj strani Kanada je ostala na 26 zlatnih medalja.

Bronzu su na turniru u Slovačkaj osvojili hokejaši Rusije koji su u dvoboju za 3. mjesto pobijedili Češku sa 3:2 u raspucavanju. Nakon osnovnih 60 minuta i 10 minuta produžetka rezultat je bio 2:2.

Naredno SP bit će održano 2020. godine u Švicarskoj.

Top Komentari

Svojprisebi
ko god ruse i kanadu dobije i treba da bude sampion
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi