Henrik Sedin i Loui Eriksson odveli Švedsku  u finale

Finci poraženi 3:0

Henrik Sedin i Loui Eriksson odveli Švedsku u finale

M. Maksimović

Švedska je u finalu Svjetskog prvenstva. U prvom polufinalu, ŠVeđani su u Globe Areni pobjedili velike rivale Fince 3:0. Rezultatski izgleda ubjedljivo, ali Finci su imali svoje prilike. Omjer udaraca na gol 30:30, pokazuje da je utakmica dobrim dijelom bila izjednačena, međutim pomalo nespretno i jefitno primili su prvi odnosno drugi gol. 

Šveđani su poveli nakon deset i pol minuta igre, iskusni Henrik Sedin je šutirao, pak je pogodio šest godina mlađeg Louia Erikssona, promijenio je smjer i završio iza leđa Antti Raante.

Ista dva igrača su učestvovala u završnici akcije za 2:0, Henrik Sedin se namjestio iza gola Finaca, dodao je za Louia Erikssona koji ne propušta ovu priliku. Oba gola, Šveđani su postigli sa čovjekom više na ledu.

Finci su pokušali, borili su se ali nisu uspjeli postići gol. Henrik Sedin na kraju stavio tačku na i, nakon dvije asistencije poslao je pak u praznu mrežu. 

Posljednju osmu titulu, Švedska je osvojila 2006.godine kada je u finalu pobjedila Češku, dok su posljednji put na domaćem ledu igrali finale 1995.godine. 

Polufinale:

Švedska - Finska 3:0 (1:0,1:0,1:0) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije