Holandija i Velika Britanija još u igri

Kvalifikacije za OI u Sočiju 2014

Holandija i Velika Britanija još u igri

M. Maksimović

Proteklog vikenda su u Budimpešti, Kijevu i Nikku igrani pretkvalifikacijski turniri za odlazak na Olimpijske igre u Sočiju. Jedino su na kraju Ukrajinci iskoristili prednost domaćeg leda.

Oni su sredili Španiju, Estoniju i na kraju Poljsku uz ukupnu gol razliku 22:1. U odlučujućem susretu Ukrajina je nadigrala Poljsku 5:1.Ukrajnci će u posljednjem krugu kvalifikacija igrati na turniru u Vojensu u Danskoj uz domaćina, Bjelorusiju i Sloveniju.

 

Mađari su meč loptu imali protiv Holandije ali je na veliko iznenađenje nisu iskoristili.meč je trajao skoro tri sata, ponudio je dosta preokreta. Holandija je vodila 1:3, 2:4, ali su Mađari pet minuta prije kraja golom Ladanyija stigli do vodstva 6:5.U samoj završnici ostaju su čovjekom manje, što Holandija koristi pa golom van Oorschota stižu do produžetka minutu i pol prije kraja.

 

Na kraju su odlučivali penali, pobjedu Holandije je osigurao 6:7 Diederick Hagemeijer.Holandija se plasirala na posljednji turnir u Njemačku gdje je je čekaju još domaća selekcija, Austrija i Italija. Holandija je posljednji put igrala na Olimijadi 1980.godine u Lake Placidu.

 

Veliki uspjeh je ostvarila i Velika Britanija.Britanci su na startu poraženi od Koreje koju je savladao japan. Na kraju su meč odluke igrali Japan i velika Britanija, slavili su gosti 1:2. Peackock i O'Connor su bili strijelci. Velika Britanija se ovom pobjedom plasirala na turniru u Rigu, gdje će pokušati napraviti iznenađenje u društvu Latvije, Francuske i Kazahstana.

 

Završni kvalifikacijski turniri (7-10.februara 2013)

 

Grupa D:Bietigheim-Bissingen (Nje,Aut, Ita, Hol)

Grupa E:Riga (Lat, Fra, Kaz, VBR) 

Grupa F:Vojens (Dan,Bje, Slo, Ukr)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.