Kanada i Rusija pobjedama zaključili prvi krug

Kolo do kraja grupne faze

Kanada i Rusija pobjedama zaključili prvi krug

M. Maksimović

Prvi krug takmičenja na Svjetskom prvenstvu stigao je do svoje završnice. Četiri selekcije su već završile sa nastupima u prvon krugu. To su Rusija i Austrija u Helsinkiju, odnosno Kanada i Slovenija u Stockholmu. 

Rusi i Austrijanci su odigrali utakmicu u kojoj postignuto čak 12 golova, pola od toga već u prvoj trećini. Autrijanci su nakon 0:2 poveli 3:2, ali je se na odmor otišlo nakon gola Nikulina za 3:3. Taj treći gol Rusi su zabili sa dva igrača više.

U nastavku su Austrijanci držali korak do 38.minute kada je Soin povisio na 6:4. U periodu od 28. do 50.minute Rusi su napravili velikih 4:0 za konačnih 8:4. Kod selekcije Rusije osam igrača se upisalo u strijelce.  Rusi nakon ove pobjede imaju 15 bodova, ali trebaju pričekati duele Slovaka i Amerikanaca te Finaca i Latvijaca. Latvijci su prije Finaca uspjeli dobiti Francuze. Po pogodak u svakoj trećini ugradili Cipulis, Sprukts i Darzins za konačnih 3:1.

Slovenci su izgubili i sedmu utakmicu, tačnije imaju pet poraza, dok su dva susreta izgubili u produžecima. Protiv Kanade je Slovenija imala iznenađujućih 2:0 golovima Urbasa u šestoj i devetoj minuti. Kanada je u kratkom periodu za manje od minute preko Duchenea i Stamkosa vratila stvari na početak. Slovenci su još imali gol prednosti (Razingar), Kanada je ipak stigla do produžetaka (Dillon).

Nakon dvije i pol minute igre u produžetku, Stamkos je ponovo strijelac za konačnih 4:3.

Danska je protiv Bjelorusije napokon slavila i to u regularnom toku. Larsen, Jensen i Green su se pobrinuli za tri gola prednosti, Koltsov i Graborenko su vratili Bjeloruse ali samo do 3:2.

Grupa S:

Kanada - Slovenija 4:3 (produžetak)

Danska - Bjelorusija 3:2

Grupa H:

Austrija - Rusija 4:8

Latvija - Francuska 3:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije