Kanada prvo ime grupe A

Pred početak SP-a

Kanada prvo ime grupe A

Utakmicama Kanada - Latvija i SAD - Finska, u Češkoj počinje Svjetskog prvenstvo u hokeju na ledu, Elitne divizije. Na SP-u učesstvuje 16 selekcija koja su raspoređene u dvije grupe, utakmice se igraju u Pragu i Ostravia, a četiri najbolje selekcije iz obe grupe idu u četvrtfinale.

U grupi A ćemo gledati Šveđane, Kanađane, domaćine Čehe, Švicarce, Latvijce, Francuze, Nijemce i Austrijance.  Kanađani su svakako prva selekcija ove grupe. Pogotovo nakon što je Pittsburgh eliminisan u prvom krugu Stanley Cupa što znači da će Crosby biti tu. Pored njega napadačka linije izgledaju jako jer su tu Matt Duchene, Jordan Eberle, Claude Giroux, Tyler Seguin, Jason Spezza provjerena NHL imena. Golmani su Martin Jones i Mike Smith.

Jaromír Jagr ne posustaje, po ko zna koji put je na raspolaganju reprezentaciji. Jakub Voracek je također jak adut baš kao i dvojac Jan Hejda - Micha Jordán. Ne treba zaboraviti niti Salaka na golu. Česi će imati sjajnu podršku, želja je medalja, bilo koja.

Švedski selektor Pär Marts na raspolaganju ima 12 igrača iz NHL-a. Između ostalog tu su golman Enroth, Ekholm, Kronwall, nije isključena da se ekipi priključi, Erik Karlsson iz Ottawe. Ove tri selekcije bi morale ići u četvrtfinale, dok će se za posljednje mjesto boriti vrlo vjerovatno Švicarska i Latvija. Roman Josi i iskusni Mark Streit su uzdanice Švicarske, dok se Latvijci oslanjaju na ekipu Dinama iz Rige. Mogu biti jako neugodni za bilo koga, ali teško da će biti iznad četvrtog mjesta u grupi.

Francuzi su znali iznenaditi, imaju i jednog NHL-ovca Antoinea Roussela, realno premalo za nešto više.
Njemačka posljednjih godina strašno pada, 2010. godine su bili četvrti. Nakon toga najbolji rezultat bilo je sedmo mjesto. Austrijanci pokušavaju, trude se, ali ne mogu daleko. Uspjeh će biti ako ostanu među najboljih 16 selekcija svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.