Malkov: Mi više nemamo ekipu
Ekipa Lokomotiva

Užasna sportska tragedija

Malkov: Mi više nemamo ekipu

M. Maksimović

Trebalo je to biti samo još jedno putovanje na gostovanje. Hokejaši Lokomotiv Yaroslava su krenuli avionom Jakovljev Jak-42 u Minsk, četvrtak je nudio utakmicu na otvaranju nove sezone u jakoj KHL ligi.

Prošlogodišnji polufinalisti play offa su razmišljali o pobjedi nad ekipom, a onda je stigla vijest, užasna. Avion se srušio, poginule se 43 osobe, jedna je preživjela. Poginuli su svi igrači ekipe Lokomotiva, preživio je Aleksandar Galimov uz jednog člana posade, ali se i on nalazi u teškom stanju i pitanje je da li će ostati živ.

Avion sa osam članova posade i kompletnom ekipom poletio se sa aerodroma u u Yaroslavu, smještenom 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Prema informacijama u avionu je bilo 37 putnika i 8 članova posade. Među poginulima su igrači, menadžeri i osoblje hokejaške ekipe, te četvorica igrača iz juniorskog pogona Lokomotiva. Tragedija se dogodila nekih 500-tinjak metara od samog aerodroma, odnosno piste, a problem se pojavio kada avion jednostavno nije dostigao dovoljno brzinu da se podigne od piste. U takvoj situaciji je zakačio odašiljač tornja, raspao se u zraku, a dijelovi aviona su završili u rijeci Volgi.

Lokomotiv je jedna od najboljih hokejaških ekipau jakoj KHL ligi. Prošle godine su igrali polufinale play offa, a do sada su tri puta bili prvaci Rusije. Godinama su u vrhu kako jake KHL, tako i ruskog hokeja opšte. Za ovu ekipu su igrali do danas veliki slovački hokejaš Pavol Demitra koji je najveći dio karijere proveo u NHL ligi, igrajući za Ottawu, St. Louis, Los Angeles, Minnesotu i Vancouver. Hokejaš koji je bio sa reprezentacijom brončani na SP 2003.godine na SP. Sa 204 gola, 289 asistencija, 493 poena u 494 utakmice, Demitra je peti igrač ST.Louis Bluesa svih vremena.

U avionu su bili i Čeh Josef Vašiček (osvajač Stanley Cupa s Carolinom 2006.), Karel Rachunek (svjetsko zlato s reprezentacijom 2010.) i Jan Marek (svjetsko zlato s reprezentacijom 2010.), švedski golman Stefan Liv (zlato s reprezentacijom na ZOI 2006.), kanadski trener Brad McCrimmon. Poginuli su i Nijemac Robert Dietrich, Bjelorus Sergei Ostapchuk,  Latvijac Karlis Skrastiņs dok je najmlađi igrač bio Maxim Shuvalov koji je imao samo 18.godina.

''Više nemamo ekipu', svi naši igrači i osoblje su izgorjeli u padu aviona'' rekao je nakon velike tragedije, glasnogovornik ekipe Vladimir N. Malkov.

U trenutku nesreće, igrala se utakmice prvog kola između Salavat Julajeva i Atlant Mytischia, ali je odmah prekinuta nakon što je u dvoranu stigla informacija o nesreći.














NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.