Nihad Bašić otputovao sam na Euro i ostvario sjajan rezultat

Uprkos svemu bh. klizač imao odličan nastup

Nihad Bašić otputovao sam na Euro i ostvario sjajan rezultat

A. Haznadarević

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju, u kategoriji short track Nihad Bašić, osvojio je 15. mjesto na Evropskom prvenstvu održanom u švedskom Malmeu od 18. do 20. januara.

 Kuriozitet je što se bh. predstavnik morao sam uputiti u Švedsku, bez pratnje bilo koga, pa i trenera, što je za sve ostale klizače nezamisliv poduhvat.

 

Ipak, to nije spriječilo Bašića da se kvalifikuje u četvrtfinale utrke na 1.000 metara, te u konkurenciji od 36 klizača osvoji sjajno 15. mjesto. Također, jedini bh. predstavnik na ovom takmičenju je bio blizu još većeg uspjeha, ali je namjerni kontakt od strane holandskog reprezentativca spriječio njegove ambicije.

 

Ono što je najzanimljivije je to što se Bašić na ovaj naći po svemu sudeći izborio za drugu pozivnicu Bosni i Hercegovini na idućem Euru, što se do sada nikada nije dogodilo.

 

Međutim, pored velikih problemima sa dolaskom u Švedsku, ono što je ljepša strana priče je to da se Savez klizačkih sportova u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova potrudio da Nihadu Bašiću obezbijedi dobre pripreme za takmičenje, s kojeg se ovaj bh. brzoklizač vratio sa zapaženim rezultatom.

 

"Savez klizačkih sportova BiH, uz pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH, učinio je sve da Bašić ima dobre pripreme u Zetri. Nažalost, ipak nije bilo dovoljno sredstava da se pošalje cijeli prateći tim, pa je on na Evropsko prvenstvo išao sam, čak i bez trenera, što je za druge reprezentacije i takmičare nezamislivo", navodi se u saopštenju Saveza.

 

Nihad Bašić, kao i veliki broj drugih bh. sportista, po ko zna koji put je pokazao da naša zemlja ima sve preduslove da bude i više nego uspješna u svijetu sporta, a jedino što nedostaje je volja nadležnih organa da potpomognu talentovane sportiste.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti