Od naredne godine starta Liga prvaka

40 ekipa u prvoj sezoni

Od naredne godine starta Liga prvaka

Nakon jake KHL lige, Evropa će dobiti još jednu i to hokejašku Ligu prvaka. Liga će startati prema najavama u avgustu naredne godine i novog klupskog prvaka Evrope bi smo trebali imati u februaru 2015. godine.

Hokejaška Liga prvaka nije nikakva novost, takva ideja se rađala i propadala više puta u posljednjih desetak godina. Sada je tu 26 ekipa iz šest država (Švicarska, Finska, Švedska, Češka, Njemačka i Austrija), a osnovana je nova kompanija u kojoj će spomenuti klubovi imati 63% udjela, samoj ligi će pripasti 25 posto, a Međunarodnoj hokejaškoj federaciji (IIHF-u) preostalih 12 posto.

Prve sezone bi uz 26 ekipa trebalo tu nastupiti još 14 pozivnica. Imena tih klubova će biti objavljena krajem ovog mjeseca u Berlinu. ono što je sigurno u ovom trenutku, u ovoj ligi neće biti klubova iz Rusije.

Klubovi osnivači i sigurni članovi Lige prvaka su:
Austrija (EBEL): EC Red Bull Salzburg, UPC Vienna Capitals.
Češka (Tipsport Extraliga): HC Bili Tygri Liberec, HC Pardubice, HC Sparta Prag, HC Vitkovice Ostrava.
Finska (Liiga): IFK Helsinki, JYP Jyväskylä, KalPa Kuopio, Kärpät Oulu, Tappara Tampere, TPS Turku.
Njemačka (DEL): Adler Mannheim, Eisbären Berlin, ERC Ingolstadt, Krefeld Pinguine.
Švicarska (NLA): SC Bern, Fribourg-Gottéron, ZSC Lions Zurich, EV Zug.
Švedska (SHL): Djurgården Stockholm, Frölunda Goteborg, Färjestad Karlstad, HV71 Jönköping, Linköpings HC, Lulea Hockey.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije