Otvaranje SP-a 2010. na stadionu
Još kada dođe led

Nijemci žele oboriti rekord

Otvaranje SP-a 2010. na stadionu

M. Maksimović

Domaćin svjetskog prvenstva A divizije u hokeju na ledu 2010 je Njemačka, a domaćini ove smotre
planiraju utakmicu na otvaranju prvenstva odigrati na stadionu Schalkea u Gelsenkirchenu, Veltins Areni.

Ovoj utakmici bi prisustvovalo 75.976 gledalaca, a organizaori SP-a će za preinake na Veltins Areni
potrošiti 1.2 miliona eura, od 17 miliona koliko iznosi proračun cijelog prvenstva. Ostale utakmice igrat će se u Mannheimu i Kölnu. Na otvaranju SP-a igrat će Njemačka kao domaćin prvenstva, a mogući suparnici Nijemcima su Kanada, Rusija, Švedska, Finska i Češka.

- Iako do početka prvenstva ima više od godinu dana do sada smo dobili više od 80.000 zahtjeva za ulaznice - rekao je jedan od čelnika Organizacijskog odbora Uwe Harnos.

Rekordna posjeta na utakmici hokeja na ledu zabilježena je prije sedam godina na stadionu American Football stadium of East Lansing gdje je sudar univerzitetskih ekipa Michigana i Michigan Statea pratilo 74.554 gledalaca. U NHL ligi rekord drži ogled Pittsburgh Penguinsa i Buffala Sabresa koji je prije 11 mjeseci pratilo 71.217 gledalaca.

- Biti će veliki izazov igrati pred toliko navijača. Vjerujem kako će dečkima to biti samo poticaj i motiv više - izjavio je njemački selektor Uwe Krupp. SP u Njemačkoj traje od 7. do 23. maja 2010. godine

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.