Šveđani napokon prvaci na domaćem ledu

U finalu pobjedili Švicarsku 5:1

Šveđani napokon prvaci na domaćem ledu

M. Maksimović

Švedska je deveti put u svojoj istoriji svjetski prvak u hokeju na ledu. U velikom finalu, Šveđani su nadigrali do večeras neporaženu Švicarsku 5:1. Šveđani su poprilično dugo čekali naslov svjetskog prvaka, još od 2006.godine. Ono što daje posebnu draž ovom naslovu, jeste da je osvojen na domaćem ledu po prvi put. A Švedska je do sada devet puta bila domaćin završnice.

Na ovom prvenstvu, Šveđani nisu briljirali u prvom krugu, upisali su dva poraza, ali su u završnici bili pravi, pogotovo u finalu. Švicarci su uspjeli povesti, Josi Roman je postigao gol, ali su do kraja prve dionice domaćini napravili preokret.

Erik Gustafsson je izjednačio na 1:1, Andreas Ambuhl je zaradio za nesportsko ponašanje 10.minuta, što su Šveđani kaznili preko Henrika Sedina. U trećoj trećini, prvo je Simon Hjalmarsson povisio na 3:1, a pobjedu Švedske potvrdili su Loui Erikkson i drugim golom Henrik Sedin. 

Henrik Sedin je utakmicu obilježio sa nova dva gola i jednom asistencijom, dok je nagradu najboljeg golmana osigurao Jhonas Enroth sa finalnih 26 odbrana. Za utjehu Švicarcima ostaje činjenica da su ponovili svoj najbolji rezultat nakon 1935.godine, da se Roman Josi našao u najboljoj postavi prvenstva, odnosno da je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP).

Posljednja reprezentacija koja je osvojila titulu svjetskog prvaka na domaćem ledu bila je ona bivšeg Sovjetskog Saveza 1986.godine. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije