Šveđani protiv Finaca, Švicarska prvi put nakon 98'

Završnica bez Rusa i Kanađana

Šveđani protiv Finaca, Švicarska prvi put nakon 98'

M. Maksimović

Amerikanci su prvi izborili polufinale, a onda su njima priključili Švicarci te na kraju suorganizatori Finci i Šveđani.

Švicarci svoju seriju nastavili i u četvrtfinalu u kojem su bili bolji od Češke 2:1. Čvrsta odbrana Švicaraca je izdržala, Martin Gerber je odlično branio. Denis Hollenstein je postigao gol u ranoj fazi, već u šestoj minuti, a drugi koji je možemo reći bio presudan, dijelo je beka Nashvillea Predatorsa, Romana Josija.

Taj drugi Švicarci su postigli sa čovjekom više, nakon isključenja Hubaceka. Česi su imali dovoljno vremena da se vrate u utakmice, Kutlak je smanjio na 2:1 u 46.minuti, ali do drugog gola nisu mogli. Švicarci nisu bili u polufinalu od 1998. godine, a tamo ih čekaju Amerikanci. 

Drugo polufinale je daleko atraktivnije, igrat će Šveđani i Finci. Finci su protiv Slovaka odigrali sjajnu prvu dionicu Vaananen i dva puta Kontiola su bili strijelci za velikih 3:0. Izgledalo je kako su Slovaci gotovi, ali dogodilo se suprotno. Miklik je načeo Fince, Sekera je smanjio na gol zaostatka, a utakmicu je na početak vratio Surovy na otvaranju treće trećine.

Da Finska stigne do trećeg polufinala u posljednje tri godine pobrinuo se Juhamatti Aaltonen. Slovaci su uputili više udaraca na gol (36-25), ali im je to slaba utjeha. Eliminisani su u istom dana kao i Rusi, sada već bivši svjetski prvaci. 

Kanađani su bez polufinala već četvrtu godinu, posljednji put su na postolju bili 2009.godine u Švicarskoj. Večeras su protiv Švedske imali 1:0 (Stamkos) i nekoliko velikih prilika da u drugoj trećini udvostruče svoju prednosti, ali je Enroth skidao i zicere. Za propuštene prilike, kazna je stigla u pet minuta treće trećine. Danielsson je izjednačio, Eriksson je preokrenuo rezultat. Ipak vodstvo Šveđana je trajalo 75 sekundi, Giroux je spasio Kanađane. Na kraju je opet Kanađane zaustavio Enroth, Švedska je pobjedila 3:2 na penale.

Četvrtfinala:
Švicarska - Češka 2:1
Finska - Slovačka 4:3
Švedska - Kanada 3:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije