Švedska dobila Češku, Finska Slovačku

Igrana dva derbija

Švedska dobila Češku, Finska Slovačku

M. Maksimović

Drugog dana Svjetskog prvenstva,program je bio itekako bogat, odigrano je šest utakmica, po tri u obe grupe. Dva susreta su privukla posebnu pažnju. Prvi se igrao u Helsinkiju, sastali su se Finska i Slovačka, drugi u Stockholmu, tamo su Šveđani bili na popravnom protiv Češke.

Finci su imali raspoloženog Anttija Raantu koji je skinuo svih 36 šuteva Slovaka. Finci su uputili 13 manje, ali su ipak slavili. Poveli su golom AAltonena u 12.minuti. Gol koji je prelomio utakmicu bio je Kontiole u 43.

 

U istoj grupi Rusija je bila sigurna protiv Latvije. Branitelji naslova su nadigrali Latvijce, Biryukov, Radulov, Ryasenski, Kovalchuk i Petrov. Znači šest golova, šest različitih strijelaca. U cijeloj utakmici, Latvijci su uspjeli uputiti tek 15 udaraca.

 

Vrlo zanimljivu utakmicu u Helsinkiju, odigrali su Amerikanci i Austrijanci. Austrijanci su krenuli silovito, do desete minute su vodili 2:0 (Latusa, Welser), a onda slijedi preokret. Već do isteka 30.minute, Amerikanci su vodili 4:2. Prvo su se Moss i Erik Johnson pobrinuli za izjednačenje, a onda su Stapleton i Palushaj doveli SAD na +2.  Schuller je u 34.minuti smanjio na 4:3, ali je  Erik Johnson drugom golom riješio sve dileme. 

 

U Stockholmu su dvije utakmice završile istim rezultatom. Norvežani su krenuli pobjedom protiv Slovenije 3:1. Kod 2:1 su Slovenci izvukli Kristana što je kaznio Hansen pet sekundi prije kraja utakmice. 

 

Danci su poveli protiv Danske preko Greena, ali su stvari na svije mjesto postavili Duchene sa dva i Stamkos sa jednim golom. 

 

I na kraju smo imali duel Švedske i Češke. Šveđani su nakon poraza od Švicarske bili na popravnom i uspjeli su stvari donekle vratiti trijumfom nad Česima. Ericsson i Tallinder su obavili veliki dio posla, Česi su se dijelom vratili preko Hudlera, ali drugi put nisu uspjeli savladati Enrotha. Njegov kolega na drugoj strani Alexander Salak je imao daleko više posla, sakupio je 37 odbrana.

 

Grupa H:

Rusija - Latvija 6:0 

Finska - Slovačka 2:0 

USA - Austrija 5:3 

 

Grupa S:

Kanada - Danska 3:1 

Švedska - Češka 2:1

Norveška - Slovenija 3:1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije