Tavares prvi izbor NHL drafta
John Tavares ide u Islanderse

NHL Draft 2009

Tavares prvi izbor NHL drafta

Samo noć nakon održanog drafta u NBA ligi, u Montrealu je održan NHL draft, koji nije bio ni blizu spektakularan kao onaj noć prije. Tome je vjerovatno uzrok slaba ponuda igrača koja je bila na NHL draftu. Ipak, nije bilo puno iznenađenja, osim možda Šveđanina Hedmana koji je završio kao drugi iako su ga svi vidjeli kao prvog.

Prvi izbor ovogodišnjeg drafta je jedna od najvećih nada koja se pojavila na hokejaškom terenu u posljednje dvije decenije. John Tavares odlični 18-godišnji centar London Knightsa završio je u New York Islandersima. Iako su mnogi mislili da se Islandersi neće kockati s mladim igračem, već da će uzeti odličnog švedskog braniča Victora Hedmana, to se ipak nije desilo.

Hedman je kao drugi pick završio u Tampa Bay Lightinghsima, dok su Colorado Avalanchi nakon razočaravajuće prošle sezone odlučili da malo pojačaju svoj napad odličnim mladim centrom Mattom Ducheneom. Atlanta Thrashersi su se odlučili također na pojačanja u napadu, pa su tako uzeli centra Evandera Kanea. Centar Brayden Schenn je završio kao peti u LA Kingsima koji će s njim pokušati nakon dugo godina uloviti doigravanje.

Odlični švedski branič Oliver Larrson je završio u Phoenix Coyotesima koji se nalaze u velikoj financijskoj krizi, i mnogi im prognoziraju čak i gašenje kluba ukoliko ne presele u neki drugi grad, jer u Arizoni očito prestaje interse za hokejom.

Jedan od najvećih klubova NHL-a Toronto je kao sedmi pick uzeo solidnog centra Nazema Kadria, dok je desno krilo Scott Glennie kao jedini krilni igrač među prvih deset izbora završio u Dallas Starsima.

Ottawa Senatorsi su kao 9. pick uzeli odbrambenog igrača Jareda Cowena, dok je top deset zaključio Paajarvi Svenson koji je završio u Edmonton Oilersima.

Ipak, glavni posao večeri su napravili u Philadelphia Flyersima koji su napravili trade sa Anaheim Ducksima u kojem su dobili odličnog braniča Chrisa Prongera, dok su patke dobile Joffreya Lupula, Luca Sbisa, te dva izbora prve runde naredne godine.

Ovogodišnji draft nije obilovao kvalitetnim igračima kao neki ranijih godina kada su igrači izabrani i u drugoj ili trećoj rundi pravili odlične karijere, ovogodišnji je bar prema pisanju američkih i kanadskih medija jedan od najslabijih u posljednjih 20 godina, te se skoro nijednom igraču izabranom ispod desete pozicije ne daju neke velike šanse da naprave dobre karijere. Ipak, kako će se stvari odvijati u budućnosti ostaje da vidimo.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.