ACB liga: Real i Unicaja žele skinuti Barcu sa trona

ACB liga

ACB liga: Real i Unicaja žele skinuti Barcu sa trona

Midhat Šljivak

Nova sezona najjače košarkaške lige u Evropi, španske ACB, započeće danas, a kao i prethodnih godina favoriti prvenstva su i dalje isti.

Aktuelni prvak Barcelona u novu sezonu ulazi bez svog centarskog dueta Fran Vasquez i Noniface N'Dong, dok su kao zamjene na centru doveli Nathana Jawaija i Antu Tomića. U ekipu je stigao i legendarni Litvanas Šarunas Jasikevicius. Ostatak ekipe je u odnosu na prošlu sezonu gotovo isti,te će uz Navarra, Lorbeka, Mickaela Barca i dalje biti jedan od glavnih pretendenata na titulu prvaka.

Real Madrid u novu sezonu ulazi kao glavni favorit. Uspjeli su već na početku godine uzeti Barceloni trofej u Superkupu, a sada žele i onaj glavni prvenstveni. Tim je tokom ljeta pojačan Rudyjem Fernandezom, Dontayeom Draperom i Marcusom Slaughterom, pa je Real uz većinu tima iz prošle sezone glavni favorit za osvajanje titule prvaka.

Caja Laboral  u prvenstvo ulazi bez svoje uzdanice, bh. reprezentativca Mize Teletovića, koji je otišao u NBA ligu. Kao zamjea je u ekipu stigao Nijemac Tibor Pleiss, dok su tim iz Vitorije još pojačali Carlos Cabezas i Fabien Crauser. Ostaje nam da vidimo kako će se Caja snaći bez Mirze, no bilo bi pravo iznenađenje ukoliko ne bi bili i dalje u Top 5 ekipa prvenstva.

Bitnu ulogu u prvenstvu će imati i Bilbao. U baskijskom timu su okupili izuzetno dobar igrački roster predvođen grčkim reprezentativcem Nikosom Zisisom, a kao pojačanje iz Širokog je doveden i Fran Pilepić. Pored njih tu su još i Milovan Raković, Roger Grimau, Axell Hervell, Alex Mumbru...

Sa velikim ambicijama u prvenstvo ulazi i Unicaja iz Malage. Unicaja posjeduje zaista fantastičan roster, te će sasvim sigurno tim iz Malage uz Real i Barcu imati najveće šanse za osvajanje titule prvaka, a na svakoj poziciji imaju bar dva podjednako dobra košarkaša.

Siguran učesnik play-offa u sezoni pred nama je i Valencija, koja može dobiti bilo koga od favorita, no teško da može nešto više od eventualnog polufinala.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.