Amerikanci su u transu zbog njega, a on je Luka Dončić!
FOTO: EPA

Rekordi padaju, žrtve se mijenjaju

Amerikanci su u transu zbog njega, a on je Luka Dončić!

Esmer Oštraković

Na draftu 2018. godine pojavio se Luka Dončić, kao jedan od najvećih talenata koji je sa svojih 19 godina osvojio nagradu za MVP-a u drugoj najboljoj ligi na svijetu.

Ipak, nije izabran niti kao prvi, ali ni kao drugi pik, te je na kraju kao treći pik izabran od strane Atlanta Hawksa. U dogovorenoj razmjeni završio je u Dallasu.

Ispred Dončića su bili izabrani samo Deandre Ayton, kojeg su kao prvi pik izabrali Phoenix Suns, te Marvin Bagley III, kojeg su uzeli Sacramento Kings.

Novinar ESPN-a, Tim MacMahon rekao je da je generalni menadžer Kings-a, Vlade Divac, odlučio da propusti Dončić jer je u lošim odnosima sa njegovim ocem.

Prosjek od 29.9 poena, 10.4 skoka, te 9.7 asistencija u dosadašnjem dijelu sezone pokazuje da je Vlade Divac itekako pogriješio.

Dončić je čak četvrtu utakmicu u nizu ubacio 30 poena, te je imao deset asistencija, što je za momka koji ima samo 20 godina zaista nestvarno.

Posljednja žrtva Luke Dončića bili su Houston Rocketsi kojima je ovaj Slovenac ubacio 41 poen, te je dodao 10 asistencija. Od ukupno 41 poena, on je ubacio čak pet trojki, te je vodio Dallas do pete uzastopne pobjede.

Nakon nove sjajne simultanke Dončić je postao drugi najmlađi igrač u historiji NBA lige koji je ubacio preko trideset poena četriri utakmice u nizu.

Također, postao je prvi igrač Dallasa koji je četiri utakmice u nizu ubacio preko trideset poena uz deset asistencija.

Podatak koji dovoljno govori o igri Dončina jeste taj da je jedini igrač koji je, prije nego što je napunio 21 godinu, ubacio 40 poena i imao deset asistencija bio veliki LeBron James. A Luka je to uradio čak dva puta u posljednje četiri utakmice. Zaista nevjerovatno.

Uz sve ovo sjajni Slovenac postao je drugi najmlađi igrač koji je imao triple-double sa 40 postignutih poena. Pogađate, prvi je bio LeBron James.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi