Andersen mijenja Minga

NBA trade

Andersen mijenja Minga

David Andersen postao je novi igrač Houston Rocketsa. Nakon što su nalazi Yao Minga potvrdili da je za Kineza sezona završena i prije njenog početka, uprava Houstona se odlučila na eksperiment. Kao zamjenu za Kineza doveli su centra Barcelone Davida Andersena od kojeg se očekuje da zajedno sa Thiagom Spliterom čini tandem centara.

Andersen dolazi da zamijeni povrijeđenog Yao Minga, i neće mu biti nimalo lako. Ipak, ono zbog čega se vodstvo Houstona odlučilo za Australca, a ne za neku NBA zvijezdu, je činjenica da je Andersen proveo tri godine u Tau Ceramici igrajući u tandemu sa Luisom Scolom, tako da im neće biti teško da se nadopunjaju. A za svaki slučaj, vodstvo Houstona se pobrinulo da im dovede i trećeg člana te sjajne generacije Taua, brazilskog centra Thiaga Splitera.

Anderson je 2002. godine izabran u drugom krugu drafta od strane Atlanta Hawksa, ali nikad nije zaigrao ni za jednu NBA momčad. Karijeru je izgradio u Australiji i Europi, igrajući za Tau, CSKA, te posljednju sezonu u Barceloni za koju je bilježio 11,1 poen i 4,1 skok po utakmici.

Iako je Andersen čak 18 cm niži od Minga, mnogi misle da će David svojom fizičkom konstrukcijom i snagom, te mnogo bržim pokretom od Kineza uspijeti da nadoknadi manjak u visini. Odlazak iz Europe u NBA ligu veliki je izazov za Andersena.

"Proveo sam sjajno vrijeme u Europi, igrao sam za najbolje klubove, bilo je stvarno dobro, ali sad idem u nove izazove, idem da iskusim igranje u najjačoj ligi na svijetu", rekao je Andersen.

Strah od borbe sa divovima u reketu, i velika odgovornost koja je na njegovim leđima nisu ga nimalo uplašili. " Zamijeniti Yaoa vjerovatno je  nemoguće , on je veliki čovjek, i isti takav igrač, ali pokušaću da se uklopim u tim i pomognem koliko je moguće, nadam se da ću iskoristiti ukazanu priliku".

Njegova plaća u NBA ligi biće mnogo manja od one koju je primao u Europi, ali kako kaže nije u šoldima sve. "Odlazak u NBA je mnogo važniji od novca, igranje za jedan od najboljih klubova svijeta je ono o čemu treba da brinem u ovom trenutku, a ko zna, ako se izborim za mjesto i dokažem svoj kvalitet u narednih nekoliko godina, možda budem imao sreću da se izborim za neki bogatiji ugovor", završio je Andersen.

Andersen je svoju šansu čekao dugo, punih sedam godina je igrao u Europi, gradio ime, sticao kvalitet, a onda je prije mjesec dana Atlanta odlučila da zamijeni igrača u Houston. Houston ga je uzeo bez mnogo razmišljanja, a u Atlanti nikad ne bi dobio priliku za igru. Ko zna možda u Rocketsima postane veliki igrač, veliki igrač za NBA prilike, u Europi je već odavno veliki igrač, jedan od najboljih u posljednjoj deceniji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.