Barcelona ponovo prvak Španije

Barcelona odbranila titulu

Barcelona ponovo prvak Španije

Midhat Šljivak

Košarkaši Barcelone odbranili su titulu prvaka Španije nakon što su večeras u Blaugrani u petoj utakmici finala savladalii Real Madrid rezultatom 73:69.


Otvaranje utakmice nije ponudilo lijepu košarku. Prvi poeni na meču su postignuti tek u trećoj minuti, da bi do kraja  prve četvrtine igralo se koša za koš, no Barca ipak na mali odmor odlazi sa četiri poena prednosti 16:12.

Real je odmah na početku druge dionice stigao do izjednačenja 16:16, ali Barca serijom od 8:0 stvara najveću prednost do tog trenutka od osam razlike 24:16. Ipak, Real nakon time outa uzvraća također serijom 8:0, te ponovo dolazi do izjednačenja, a potom i okreće utakmicu u svoju korist 30:26.

Utakmica se igrala u serijam, pa je onda Barcelona novo serijom od 7:0 na dvije minute do kraja poluvremena  došla ponovo do tri razlike 33:30. Na poluvrijeme serijom poena Frana Vasqueza Barcelona odlazi na pet razlike 39:34.

Barcelona je povećala prednost u trrečoj dionici na devet razlike, ali novom serijom od 8:0 na četiri minute do kraja treće dionice Real ponovo dolazi na samo poen zaostatka 46:45.

Ipak, večeras fantastični Fran Vasquez ponovo je preuzeo igru Barcelone u svoje ruke, te sjajnim napadačkim, ali i odbranbenim učinkom ponovo odvodi Barcelonu na devet poena prednosti nakon trideset minuta igre 56:47.

Posljednjih deset minuta utakmice srijom 6:0 otvara Real i ponovo prilaze na razliku od samo jednog posjeda lopte. Imali su Kraljevi i šut za izjednačenja, no Sergio Rodriguez nije pogodio pokušaj za tri. Iako je Barcelona konstano imala pet i više poena prednosti, trojkom Carrolla na nešto više od minut do kraja dolazi do minusa od samo dva poena 64:62.

Uzvratio je Pete Mickael sa ulazom pod koša za novih plus četiri poena, Singler je na drugoj strani promašio da bi na 28 sekundi do kraja  Lorbek pogodio dva slobodna bacanja za plus šest 68:62.

Carroll je novom trojkom na 15 sekundi do kraja vratio samo minus od tri poena. Mickael ubacuje dva bacanja, a Real na drugoj strani trojkom na pet sekundi preko Singlera došao do 70:68.

Ponovo je napravljen prekršja na Mickaelu koji samo jedno bacanje pogađa, a potom Barca pravi faul na Rodruguezu koji pogađa jedno slobodno, da bi CJ Wallace sa linije slobodnih bacanja zaključio utakmicu.

Pete Mickael je sa 17 poena i devet skokova predvodio Barcu do pobjede, Fran Vasquez je imao 16 poena i osam skokova. Kod Reala Jaycee Carroll je sa 16 poena bio najefikasniji.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.