Barcelona povela u seriji protiv Reala
Rubio je odigrao solidnu utakmicu

El Clasico opravdao očekivanja

Barcelona povela u seriji protiv Reala

U košarkaškom El Clasicu Barcelona je iskoristila prednost domaćeg parketa i povela protiv Real Madrida u seriji sa 1:0 (68:61). Utakmica je bila izjednačena sve do posljednje tri minute.

Već za dva dana ova dva tima se sastaju ponovo u Blaugrani, a naredne sedmice se igraju još dvije utakmice u madridskoj Vistalegri, koje će odlučiti ko će u Pariz na Final Four Eurolige.

Počelo je otvoreno s obje strane. I jedni i drugi su pogađali iz svih pozicija, a ni jedna ekipa se nije odlijepila na neku nedostižnu prednost. Navarro je bio taj koji je vodio Barcelonu, a Marko Jarić Reala. Nakon prvih deset minuta Barcelona je imala prednost od dva poena razlike (19:17).

Drugih deset minuta bilo je repriza prvih deset. Kod Reala je zaigrala visoka linija, Lavrinovič i Reyes, dok je Barcelonu u igri džao vanjski šut Rubija i Basilea. Pred kraj prvog poluvremena budi se i Barcina visoka linija, odnosno Ndong i Lorbek. Na poluvremenu je Barcelona imala vodstvo od samo jednog poena (37:36).

Rezultatski se ništa nije promijenilo ni u trećem periodu, ali se Barcelona sada više oslanjala na visoke igrače, Ndonga, Lorbeka i Mickeala, koji je večeras bio najbolji igrač Barcelone. U ključnim trenucima trener Reala, Ettore Messina je posegao za već oprobanim receptom ove sezone i igru prepustio u ruke Sergija Llulla, koji je pred posljednjih deset minuta donio Realu poravnanje (51:51).

Prvih sedam minuta posljednje četvrtine proteklo je ponovo u izjednačenoj igri oba tima, ali u posljednje tri, ključne, minute utakmice, Barcelona je pokazala svoju snagu i napravila rezultatsku prednost u svoju korist. Mirnoća koju su pokazali igrači Xabija Pascuala u ključnim momentima utakmice donijela im je prvu od tri potrebne pobjede na putu prema Parizu.

Najbolji igrač utakmice bio je Pete Mickeal sa 18 poena i 6 skokova, Boniface Ndong je dodao 14 poena i 7 skokova, a Juan Carlos Navarro 11 poena. U redovima Reala najbolji je bio Darjus Lavrinovič sa 14 poena i 8 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti