Barcelona u finalu

Final Four Eurolige

Barcelona u finalu

Barcelona je prvi finalista Final Foura Eurolige. Katalonci su rezultatom 64:54 u prvom polufinalnom meču savladali moskovski CSKA i čekaju boljeg iz dvoboja Partizan - Olympicos.

Ako je neko očekivao lepršavu i napadačku igru Barcelone u prvom polufinale Final Foura Eurolige, onda se prevario. Katalonci su cijele sezone igrali napadačku košarku, sa mnogo poena, ali je ulog večeras bio preveliki, dok od CSKA se i mogla očekivati igra sa čvrstoćom u odbrani.

U prilog tome ide i činjenica da je prva četvrtina završena sa svega 23 poena na obje strane! Barca je otišla na odmor sa minimalnom prednošću 12:11. U nastavku, Barca je u drugoj četvrtini ipak bila nešto bolja, te barem donekle opravdala ulogu favorita, pa se na odmor otišlo pri prednošu od osam poena za španski sastav (29:21).

Međutim, iskusni ruski sastav, aktuelni viceprvak Evrope, nije se tako lako dao. U posljednju dionicu Barca je ušla sa plus osam, što je bila i najveća prednost Katalonaca u ovom susretu. Ipak, CSKA se uspio približiti.

Prvo je Saša Kaun blokirao Juana Carlosa Navarra, da bi potom Pokrašov poentirao u kontranapadu i doveo Moskovljane na samo minus tri (49:46). Ipak, Navarro vraća Barcu trojkom, a tri minute prije kraja Ricky Rubio baca alley-up za Frana Vazqueza i Barca opet ima plus šest (56:50).

Ipak, ključni trenutak susreta desio se minutu i 14 sekundi prije kraja. Lopta je došla do reprezentativca Slovenije u dresu Barcelone Erazema Lorbeka koji sa desne strane pogađa šut za tri poena i odvodi Barcelonu na nedostižnih 59:51.

Nakon time-outa CSKA, Ricky Rubio je pogodio trojku, ali je na drugoj strani istom mjerom uzvratio Ramunas Šiškauskas, ali to nije mnogo značilo Rusima, a slavlje u Kataloniji moglo je da počne: Barcelona je u finalu!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.