Barcelona u paklu Pionira
U nedostatku Marića od Slavka Vraneša se mnogo očekuje pod obručem Barcelone

Euroliga Top 16

Barcelona u paklu Pionira

Večeras se utakmicama drugog kola Top 16 nastavlja Euroliga. Večeras je na programu pet utakmica od kojih najviše pažnje privlači ona u Beogradu gdje Partizan dočekuje Barcelonu, te ona u Kaunasu gdje se sastaju veliki rivali Zalgiris i CSKA Moskva.

Vrlo uzbudljivo će biti u Istanbulu gdje Efes Pilsen dočekuje odlični Montepaschi iz Sijene, baš kao i u Pireju gdje Olympiakosu u goste dolazi Khimki. Unicaja je u Malagi veliki favoriti protiv poljskog prvaka Prokoma.

Iako im niko nije davao velike šanse za plasman u Top 16 košarkaši Partizana pokazali su veliku snagu i zalaganje u prvom krugu, a drugi krug su otvorili pobjedom u Atini kod evropskog prvaka Panathinaikosa. Ipak, kao što prije nekoliko dana reče veliki Svetislav Pešić, kada neko iz godine u godinu igra Top 16 onda taj ne može biti iznenađenje. Partizan je već dobio Panathinaikosa, Efesa, Unicaju, Olympiakosa, a večeras im u prepuni Pionir dolazi neporažena Barcelona.

"Svako ko ima imalo poštenja mora priznati da je Barcelona u ovom trenutku najbolja ekipa u Evropi. Mislim da će biti veliko iznenađenje ako ne osvoje Euroligu ove sezone. Pokušaćemo sve što budemo mogli, moramo odigrati najbolje što možemo i dati sve od sebe. Nismo bili zadovoljni kada smo saznali da u Top 16 igramo s Panathinaikosom i Barcelonom. Naravno, svaka ekipa ima svojih slabosti, ali Barcelona ih ima puno manje od ostalih. Imamo najbolje navijače i pred punim Pionirom u odličnoj atmosferi pokušaćemo napraviti iznenađenje. Sigurno da nikome nije ugodno igrati pred našim navijačima", kaže u svom stilu Duško Vukošević pred večerašnju utakmicu.

"Partizan uvijek igra u odličnoj atmosferi. Dvorana Pionir je jedna od najboljih što se tiče atmosfere, ako ne i najbolja u Evropi. Biće nam vrlo teško, Partizan ima jedan odličan sastav. Promijenili su dosta igrača, ali iz godine u godinu pokazauju da imaju sjajne mlade igrače, što su uostalom pokazali i u Atini. Mi moramo dokazati na parketu da smo favoriti u večerašnjoj utakmici", kaže slovenački play u dresu Barcelone Jaka Lakovič.

Velika utakmica se očekuje u Istanbulu gdje se sastaju Efes Pilsen i Montepaschi Siena. Mnogo stvari povezuje ova dva kluba. Skoro da nema igrača u oba sastava da nekad nisu bili suigrači u ova dva kluba ili u neka druga dva. Tako su Henry Domercant i Bootsy Thornton ranije nosili dresove Efesa i Monteoaschija, a sada su samo zamijenili svlačionice.

Naš reprezentativac Henry Domercant je trenutno na 51 slobodno bacanje u nizu bez promašaja, a rekord Eurolige drži Igor Rakočević koji je prošle sezone u dresu Tau Ceramice ostvario 58 ubačaja s linije slobodnih bacanja bez promašaja. Rakočević se trenutno nalazi na 11. mjestu liste strijelaca svih vremena sa 1.882 poena i večeras mu treba 12 poena kako bi ušao u top deset. Na desetoj poziciji trenutno se nalazi David Andersen današnji igrač Houston Rocketsa.

Najveći favorit u večerašnjim utakmicama je Unicaja koja u Malagi ne bi trebala imati problema protiv Prokoma u čijim redovima s dosta uspjeha nastupa naš reprezentativni centar Ratko Varda.

Dugogodišnji rivali, još iz vremena slavnih dana sovjetske košarke Žalgiris i CSKA večeras se sastaju u Kaunasu. Prvak Rusije je jači tim, nema sumnje, ali večeras ih u Litvaniji očekuje pravi pakao. Mirza Begić očekuje da nastavi sjajan niz blokada (u posljednjih deset utakmica na devet je imao bar jednu blokadu).

Zanimljivo će biti u Grčkoj gdje bogati Olympiakos dočekuje vrlo dobri Khmiki. Grci su favoriti, ali ne treba zaboraviti odlične pojedince u timu Sergija Scariola. Teodosić, Kleiza, Childres i Papaloukas u stanju su uništiti protivnika, ali ne smijemo zaboraviti ni Robertasa Javtokasa na drugoj strani koji igra sjajno u reketu žutih iz Moskve.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.