Bh. predstavnici očekuju teške utakmice

Večeras četiri utakmice prvog kola Eurolige

Bh. predstavnici očekuju teške utakmice

Euroliga je zvanično počela u ponedjeljak navečer utakmicom između Olympiakosa i Real Madrida. Večeras su na rasporedu još četiri utakmice prvog kola u kojima ćemo imati priliku gledati naše predstavnike.

Ratko Varda će sa Prokomom gostovati u Moskvi kod Khimkija, U Istanbulu Emir Preldžić sa svojim Fenerom dočekuje Lietuvos Rytas Kenana Bajramovića, dok Nihad Đedović u Rimu igra protiv Bamberga. U četvrtoj utakmici Union Olimpija u Ljubljani dočekuje Efes Pilsen.

Jedna od najzanimljivijih utakmica prvog kola igra se u Istanbulu gdje Fenerbahce sa novim trenerom Nevenom Spahijom dočekuje Bajramovićev Lietuvos Rytas koji od prije nekoliko dana takođe ima novog trenera na klupi, Aleksandra Trifunovića. Osim trenera ova utakmica se po još nekoliko aktera može nazvati slavenskim dvobojem.

Pored Spahije i Preldžića u Feneru su još Roko Ukić, Marko Tomas, Mirsad Turkcan, Gašper Vidmar, dok s Bajramovićem i Trifom u Rytasu igraju još Bjelica i Milošević. Bajramović je zadnjih sedam euroligaških utakmica završio sa dvocifrenim učinkom, dok je kod Fenera Tomas na nizu od devet mečeva sa deset i više postignutih poena.

Zanimljivo će biti u Ljubljani gdje će se suočiti dva bivša suigrača iz reprezentacije Jugoslavije. Jure Zdovc s Olimpijom dočekuje Velimira Perasovića koji je ljetos preuzeo Efes Pilsen. Čak deset igrača, šest Olimpijinih i četiri Efesova, večeras će imati debi u Euroligi.

Kerem Tunceri večeras treba dvije trice kako bi stigao do brojke 100, dok Kenny Gregory večeras debituje u dresu Olimpije protiv svog bivšeg kluba. Nekoliko igrača je u karijeri igralo za oba kluba, a mnogo više ih je nekad igralo skupa. Ender Arslan je prije četiri sezone nosio dres Olimpije, ali prije svega ovaj duel je zanimljiv zbog Zdovca i Perasa.

Nihad Đedović je sezonu u dresu Lottomatice počeo na sjajan način zabivši 18 poena u prvom kolu Legebasket. Nadajmo se kako će i večera sprotiv Bamberga biti iste ruke. Charles Smith večeras traži 11. uuzastopnu utakmicu sa dvocifrenim učinkom, ali ne treba otpisati goste iz Njemačke iako je rimski sastav na papiru favorit.

U Moskvi Khimki dočekuje Prokoma u čijim redovima igra bh. reprezentativac Ratko Varda koji je prije nekoliko sezona nosio dres ovog ruskog kluba koji je ove sezone mjesto u Euroligi osigurao kroz kvalifikacije. Keith Langford je prošle sezone bio MVP kola odigravši odlično protiv Prokoma, pa Sergio Scariolo i u ovoj utakmici puno nade polaže u njega.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.