Bodiroga i Vujčić među najboljima
Svoje mjesto među najboljim osigurali su i Jasikevičius i Langdon

Izabrani najbolji igrači Eurolige

Bodiroga i Vujčić među najboljima

Tokom Top 16 faze Eurolige, čitatelji oficijelne stranice ovog takmičenja, Euroleague.net mogli su učestvovati u glasanju za najbolje igrače decenije.

Svaki posjetitelj je mogao glasati samo jednom u toku dana i to za deset od pedeset ponuđenih igrača. Sa završetkom Top 16 faze završen je i proces glasanja za najbolje igrače. U glasanju je učestvovalo 125.000 ljubitelja košarke, koji su poslali 1,25 miliona glasova.

Na kraju su glasovi navijača sabrani s glasovima stručnog žirija u kojem je bilo 40 novinara, koji prate Euroligu posljednjih deset godina. Mogli su učestvovati samo novinari iz zemalja iz kojih su klubovi igrali Euroligu posljednjih deset godina.

Na izbor najboljih deset igrača Eurolige posljednje decenije utjecalo je 75 posto glasova stručnog žirija i 25 posto glasova publike. Izbor je pao uglavnom na igrače koji su svojim igrama to i zaslužili, a mali nedostatak je jedino što nije bilo kriterija prema pozicijama igrača, pa se tako među deset najboljih našao samo jedan centar, dok je mjesto našlo čak sedam igrača za koje se može reći da su bekovi ili niska krila.

Od deset igrača koji su izabrani svi oni su bar jednom osvojili Euroligu, a njih devet je Euroligu osvojilo dva ili više puta. Pet njih je osvojilo nagradu MVP-a sezone, a njih pet je bilo MVP Final Foura. Ukupno deset izabranih igrača zajedno imaju 42 nastupa na Final Fouru Eurolige.

Deset najboljih igrača Eurolige decenije:

Dejan Bodiroga – Jedan od najboljih igrača Evrope svih vremena svoje mjesto među deset najboljih igrača osigurao je osvojivši dvije uzastopne titule prvaka Evrope, s Panathinaikosom 2002. i Barcelonom 2003. godine, a obje godine je bio MVP Final Foura. Bodiroga je među deset izabranih jedini igrač koji više nije aktivan.

Dimitris Diamantidis
– Najbolji odbrambeni igrač Eurolige svih vremena. Dva puta pobjednik Eurolige s Panathinaikosom (2007. i 2009. godine). U zadnjoj tituli Panathinaikosa bio MVP FF.

J.R. Holden – Igrač koji je sedam godina uzastopno učesnik Final Foura, a dva puta je s CSKA Moskvom osvojio naslov prvaka (2006. I 2008.)

Šarunas Jasikevičius
– Možda i najbolji igrač posljednje decenije. Osvojio je četiri naslova prvaka s tri različita tima. Bio je najbolji s Barcelonom 2003., Maccabijem 2004. i 2005. , te s Panathinaikosom prošle godine.

Trajan Langdon
– Sjajni šuter moskovskog CSKA osvojio je dva puta titulu evropskog prvaka, oba puta sa CSKA (2006. i 2008. godine).

Juan Carlos Navarro
– MVP Eurolige 2009. godine i treći najbolji strijelac ovog takmičenja svih vremena. 2003. godine odveo Barcelonu do dugo čekanog naslova prvaka Evrope.

Theo Papaloukas
– Najbolji šesti igrač Evrope posljednjih deset godina. Kao i Holden sedam puta uzastopno je bio učesnik Final Foura, a dva puta je sa CSKA Moskvom (2006. i 2008.) osvojio naslov najboljeg u Evropi. 2007. godine bio MVP Eurolige.

Anthony Parker
– Današnji igrač Toronta dva je puta s Maccabijem osvojio Euroligu (2004. i 2005. godine). Te dvije sezone bio je MVP Eurolige, a u posljednjoj godini je bio i MVP Final Foura.

Ramunas Šiškauskas
– Još jedan sjajni litvanski košarkaš našao je mjesto među deset najboljih igrača decenije. Dva puta, 2007. s Panathinaikosom i 2008. s CSKA Moskvom bio je prvak Evrope, a te sezone, kada je uzeo naslov s moskovskim klubom bio je MVP Eurolige.

Nikola Vujčić
– Jedini centar među desetoricom odabranih. Hrvatski veteran je dva puta osvojio naslov prvaka Evrope s Maccabijem (2004. i 2005. ). Najbolji centar decenije bez ikakve sumnje. Jedini igrač u Euroligi koji je upisao triple-duoble, a vodi na listi igrača s najboljim učinkom po utakmici.

Izbor deset najboljih od strane potpisnika ovih redova:
Dejan Bodiroga, Nikola Vujčić, Šarunas Jasikevičius, Juan Carlos Navarro, Ramunas Šiškauskas, Theo Papaloukas, Dimitris Diamantidis, Dejan Tomašević, David Andersen i Mike Batiste.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.