Bosna poražena na premijeri NLB lige
Đuraspović je bio jedan od boljih u redovima Bosne

Poraz studenata na startu

Bosna poražena na premijeri NLB lige

Na premijeri pred svojim navijačima u novoj sezoni NLB lige košarkaši našeg predstavnika Bosne ASA BH Telecom poraženi su od košarkaša Zagreba rezultatom 71:64.

Ključna je bila treća četvrtina koju su gosti dobili rezultatom 27:13, a presudio je i vrlo loš procenat šuta za tri poena. Košarkaši Bosne su u prvom poluvremenu ubacili samo dvije trice, što je zaista premalo.

Bosna je otvorila utakmicu poenima Šehovića, a nakon toga se igralo uglavnom koš za koš. Bosna je vodila većim dijelom prve četvrtine, a Zagreb je tek s vremena na vrijeme uspio poravnati, a nijednom gosti nisu imali vodstvo u prvoj dionici. Bosna je igrala vrlo dobru odbranu,a nije puno zaostajao ni Zagreb.

Ono što nije štimalo u redovima Bosne je šut za tri poena. Bosna nije u prvoj četvrtini uspjela ubaciti ni jedan pokušaj izvan 6,25. Druga polovica prve četvrtine bila je izuzetno neefikasna i za Bosnu i za Zagreb, tako da se na mali odmor otišlo rezultatom 13:13.

Druga četvrtina nije ponudila puno bolju igru, a Bosna ju je dobila rezultatom 16:14. Ponovo ista priča na parketu. Bosna nije uspjela  vrlo dobru igru u odbrani materijalizovati u napadu. Trica je bila slaba tačka sve do posljednje minute, a do tada je Bosna imala katastrofalnih 0/9 za tricu, a Zagreb ih je pratio u stopu sa 1/10.

Zagreb prvi put vodi početkom druge četvrtine kada je Krunoslav Simon tricom pogodio za 16:15. Zagreb je u igri držao Simon sa sedam poena u prve tri minute druge četvrtine. S druge strane Bosnu je u prednosti držao kapiten Šehović koji je pored poena bio i najbolji skakač Studenata u tim trenutcima.

U posljednjoj minuti drugog perioda Ante Tomić zakucavanjem i donosi vodstvo Zagrebu od 24:23, a to kao da je naljutilo igrače Bosne koji preko Muhameda Pašalića postižu prvu tricu za vodstvo 26:24. Već u sljedećem napadu Barać tricom vraća Zagreb u vodstvo, da bi Đurasović novom tricom na isteku poluvremena donio Bosni prednost od 29:27  s kojom Studenti odlaze na odmor.

Zagreb je odlično odigrao treću četvrtinu utakmice koju je dobio rezultatom 27:13, i na kraju treće četvrtine gosti su imali prednost od 54:42. Krunoslav Simon bio je nezadrživa enigma za igru našeg predstavnika, a pratili su ga odlični Tomić i Barać.

Zagreb je stečenu prednost održavao lagano do pred sam kraj utakmice, a onda se malo i publika probudila koja je uvidjela da igračima Bosne treba podrška. 2:32 do kraja utakmice Šehović tricom diže publiku na noge i spušta razliku gostiju na sedam poena razlike 55:62.

U sljedećem napadu iskusni Vladimir Krstić pravi faul u napadu, a Zlatko Jovanović tricom vraća nadu u pobjedu. Ipak, nada je kratko trajala, jer već nakon deset sekundi Simon novom tricom vraća Zagreb na plus sedam. Đurasović je malo kasnije tricom smanjio na četiri poena, ali Zagreb uzvraća. Jovanović kasnije lijepo ulazi pod obruč gostiju i polaže uz dodatno slobodno bacanje. Bilo je 64:68, ali su gosti u narednom napadu pogodili za konačnih 71:64.

Najbolji u redovima Bosne bili su Suad Šehović sa 17 poena i 8 skokova, Zlatko Jovanović je dodao 14, Božo Đurasović 12, a  Sead Hajrić 10. U pobjedničkom sastavu najbolji su bili Krunoslav Simon sa 20, Ante Tomić sa 14 poena i 15 skokova, dok je Pankracije Barać ubacio 12 poena.

Bosna ASA BH.Telecom - Zagreb 64:71

SARAJEVO-Olimpijska dvorana Zetra, gledatelja oko 2.000. Bosna ASA BH.Telecom – Zagreb 64:71 (13:13, 16:14, 13:27, 22:17)
BOSNA: Ivanović 4, Šehović 17, Ćešković 2, Vučurović, Đurasović 12, Zimić, Čamdžić, Klinac, Hajrić 10, Pašalić 5, Jovanović 14. Trener: Vlada Vukoičić
ZAGREB. Tomić 14, Mašić, Simon 20, Prkačin, Garma, Dijan, Bašljan 5, Barać 12,  Štimac 4, Zorić 11, Mulaomerović, Krstić 5. Trener: Denis Bajramović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.