Brooklyn Nets: Novo ime, bogata historija

Predstavljamo ekipu Mirze Teletovića

Brooklyn Nets: Novo ime, bogata historija

Brooklyn Netsi su ekipa koju odnedavno posjeduje ruski milijarder Mikhail Prokhorov koji je ekipu iz New Jerseyja i doveo u ovaj njujorški kvart. Prokhorov je sedmi najbogatiji čovjek u Rusiji te je i 57. najbogatiji u svijetu. Ruski milijarder je prvi Rus koji je vlasnik jedne NBA ekipe.

Iza ove ekipe se nalazi bogata tradicija i godine tokom kojih su za ovaj klub nastupala zaista najveća imena svjetske košarke. 

 

Ekipa je osnovana 1967. godine kao New Jersey Americans da bi se već naredne sezone preselila u New York u kojima je preimenovana u New York Nets te je pod tim imenom nastupala sve do 1977. godine kada se ponovno vraćaju u New Jersey te uzimaju ime po kom su donedavno bili poznati, New Jersey Nets.

 

Danas se nemoguće ne prisjetiti svih velikih imena koja su nastupala za ovu ekipu bez obzira kako se ona zvala i gdje je bila. Dok je ekipa još bila u New Yorku za nju je nastupao Julius Erving, a njegovu veličinu i važnost ovom klubu najbolje opisuje činjenica da je ekipa za tri sezone sa Dr. J-om osvojila dva naslova tadašnje ABA lige. Međutim, Netsi nikada nisu uspjeli da osvoje naslov NBA lige.

 

Ipak vrlo je važno prisjetiti se jednog perioda koji je jako zanimljiv posebno za ljubitelje košarke na našim prostorima. To je period kog navijači Netsa nazivaju "Era Dražena Petrovića". Početkom 90-ih godina Netsi su stvarali mladu i jaku ekipu. Draftovali su Derricka Colemana te Kennyja Andersona da bi kasnije trejdovali Dražena Petrovića iz Portland Trail Blazersa. Ipak te sezone nisu postigli nikakav značajni rezultat. Ipak u sezoni 1992/1993 ekipa se drastično poboljšala te je ušla u play-off, ali se nažalost zbog povreda Petrovića i Andersona nije mogao proći Cleveland u prvoj rundi. Nakon Draženove pogibije 1993. godine, i Netsi polako počinju da padaju te su u narednih osam sezona samo 1998. godine uspjeli ući u play-off.

 

Zlatno doba ovog kluba je uslijedilo početkom 2000. godine. Kenyon Martin, Van Horn, Kerry Kittles, Jason Kidd pod vodstvom Byrona Scotta prvi put u istoriji igraju veliko finale, ali gube od Lakersa 4:0. Sljedeće godine ponovo su tu, ali ne mogu preko Spursa (4:2). Sve do 2007.godine, Netsi su stalni učesnici play offa, tri puta u polufinalu konferencije, jednom poraz u prvom krugu. Zadnju utakmicu play offa su Netsi odigrali 2007.godine. U posljednjih pet sezona, računajući i ovu, Netsi su ostvarili samo 126 pobjeda i može se slobodno reći da je ovo jedan od najtežih perioda ovog kluba.

 

Stari Netsi, oni iz New Jerseya su ostali u historiji kao ekipa koja je tokom svojih 35 bila i na vrhu i na dnu ABA i NBA lige. Ipak ne treba misliti kako su New Jersey Netsi i njihova sjajna i neobična historija nestali sa preseljenjem u Brooklyn. Možda je bolje reći da su postavljeni u temelj Brooklyn Netsa koji uz kapital ruskog milijardera stvaraju ekipu za veće domete. Jedan od novih igrača ove ekipe je i naš Mirza Teletović i možemo mu samo poželjeti da pruža što bolje partije te da i njegovo ime bude upisano u historiju ovog kluba kao što su tamo upisana i imena Jasona Kidda, Vince Cartera, Kennyja Andersona, Derricka Colemana, Juliusa Ervinga, Dražena Petrovića i još mnogih drugih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.