Bude se duhovi prošlosti: Knicksi ili Pacersi

Reggie Miller, Spike Lee, Donnie Walsh, Knicks, Hicks...

Bude se duhovi prošlosti: Knicksi ili Pacersi

Završen je prvi krug doigravanja u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Sinoć su Oklahoma i Memphis, odnosno New York i Indiana otvorili konfernecijska polufinala Istoka i Zapada. Knicksi su u drugoj rundi po prvi put još od 2000. godine.

Posljednji put Knicksi su do drugog kruga doigravanja stigli predvođeni sjajnom generacijom koja se nikada nije okitila titulom prvaka. Pat Ewing, Allan Houston, Latrell Sprewell i društvo nisu krenuli stopama Knicksa iz 1970. i 1973. godine. Walt Fraizer ostao je do današnjeg dana posljednji čovjek koji je u Madison Square Garden donio prestižni trofej. 

 

Carmelo Anthony lider novih Knicksa

 

Danas je breme velikih očekivanja, koja ekipa sa Manhattna uvijek ima palo na pleća lideru novih Knicksa, Carmelu Anthonyju. Anthony je taj izazov objeručke prihvatio, a nije mu bilo nimalo lako protiv srčanih Boston Celticsa. "Knicksi zaboravili ste samo jednu stvar, odustajanje nije u DNK-u Celticsa," pisalo je na jednoj od poruka u TD Gardenu tokom šestog susreta u ovoj seriji. Upravo ta poruka oslikava čitavu ovu seriju.

 

 

Celticsima je malo nedostajalo da se vrate nakon 3:0. Izborili su šestu utakmicu, a potom se u istoj vratili u igru nakon što su deset minuta prije kraja gubili 75:49. Serijom 20:0 Celticsi su došli na korak od iznenađenja. Kada je na semaforu nesto više od tri minute prije kraja stajalo 77:73 svi su čekali potpuni preokret Celticsa i jos jedno čudo u režiji Doca Riversa.

 

Razmirice LaLe Vazquez i Jordana Crawforda

 

Da se to ne dogodi pobrinuo se Carmelo Anthony. Iako je iza njega bila još jedna utakmica u kojoj je imao duplo više promašaja nego pogođenih šuteva, 18 minuta bez postignutog poena u drugom poluvremenu i 19 vezanih promašaja iza linije 7.24 Melo je uradio ono što se od njega očekuje.

 

 

Nisu ga omele ni razmirice sa Jordanom Crawfordom koje su se odrazile i na njegovu porodicu. Svoj verbalni okršaj nakon pete utakmice imali su na Instagramu LaLa Vazquez, Melova supruga i košarkaš Celticsa. Nije ga omela ni povreda lijevog ramena, ni zvižduci prepunog TD Gardena.

 

Duhovi prošlosti kucaju na vrata, u Madison se vraća Indiana

 

Melo je pogodio svoj 20. šut iza linije 7.24, vezao je sedam poena i odveo Knickse u toliko dugo čekani drugi krug. Pokazao je da je vođa ekipe i da ima sve osobine lidera kada je to najpotrebnije. Uspio je izbjeći sedmu utakmicu u kojoj bi se suočio sa najvećim pritiskom svoje karijere.

 

Pitanje je vremena kada će se i to desiti, možda već u narednoj seriji, protivnik je "po mjeri" stari rival iz Indianapolisa. Duhovi Reggie Millera jos uvijek proganjaju navijače Knicksa, je li došlo vrijeme za osvetu, pita se Spike Lee i uvijek bučna publika Madison Square Gardena. Sudeći po početku serije George i društvo su spremi da nakon 13 godina opet slome srca građana najvećeg grada u SAD-u. 

 

 

"Još uvijek nismo uradili ništa, u ovom timu ima veterana koji su nam rekli da se od nas mnogo više očekuje. Ipak fantastičan je rezultat što smo izborili drugi krug nako toliko godina. Kada se to desilo posljednji put? 1994.," završio je u svom stilu JR Smith, drugi strijelac ekipe i čovjek u čije ruke lopta ide kada Mela "ne ide".

 

Mr. Triple - double - aktivni košarkaš sa najviše susreta u svojim nogama

 

Ukoliko žele do konferencijskog finala onda svi moraju biti na nivou. Mikea Woodsona raduje činjenica da se u ritam vraća Tyson Chandler, čovjek koji je bio neprepoznatljiv u prvih pet utakmica. Devet poena, 12 skokova i dominacija u reketu jednog od najboljih defanzivaca u ligi bilans su šeste utakmice za centra Knicksa.

 

Da u njima još uvijek ima snage pokazali su i veterani Knicksa. Iako njegov pogreb nije bio baš najuspješniji Kenyon Martin je jedan od onih čiji je doprinos bio veliki. Martin se posebno istakao u prvim susretima ove serije. Sta tek reći za Mr. Triple Double-a?

 

 

Čovjeka koji u svojim nogama ima 1391 odigranu utakmicu, što ga stavlja na broj jedan kada je lista aktivnih igrača u pitanju. Sa 39 godina na plećima Jason Kidd još uvijek ima snage da bude prevaga na terenu, možda od Kidda vidimo još neki triple-double, nije on još rekao svoju posljednju riječ.

 

"Ovo je tek prvi dio našeg putovanja. Bili smo ovdje već. Ovu pobjedu ćemo slaviti jednu noć, a onda se vraćamo teškim treninzima," rekao je svojim suigračima nakon pobjede u šestom susretu nad Atlantom Roy Hibbert centar Pacersa.

 

Pacersi tek na početku puta, pala je Atlanta

 

U vjerovatno najlošijoj seriji prvog kruga doigravanja Pacersi su savladali Atlantu ukupnim rezultatom 4:2. Dovoljno je reći da su pobjede ostvarene sa prosječnom marginom od 17.4 poena. Pacersi su u za njih odlučujućem šestom susretu uspjeli prekinuti jedan jako negativan niz, slavili su u Atlanti nakon 13 vezanih poraza. 

 

Moramo biti iskreni i reći kako se prolaz Indiane u ovoj seriji očekivao od samog starta doigravanja. Međutim sada ekipu Franka Voegla očekuju pravi izazovi. Knicksi se vraćaju u Conseco Fieldhouse, a sa njima i državni neprijatelj broj jedan, Savezne države Indiana, Spike Lee.

 

 

Ipak ova utakmica neće vratiti uspomene samo Leeju. Tokom ovih susreta jednom će čovjeku biti jako teško. Njegovo srce bit će između grada u kojem se rodio i grada u kojem je stekao slavu, njegovo ime je Donnie Walsh. Njegov sadašnji tim u kojem je proveo većinu svog života odmjerit će snage sa timom koji je Walsh stvorio i vratio tamo gdje mu je mjesto.

 

Donnie Walsh između dva grada

 

Donnie Walsh je predsjednik košarkaških operacija u Indiana Pacersima. Od ranih godina svog života je uključen u košarku, rođen je u New Yorku na Manhattanu, a školu je završio u Bronxu. Pohađao je univerzitet Sjeverna Karolina, koji je postao poznat po najvećem svih vremena, Air Mikeu. 

 

Na NBA draftu izabran je od Philadelphija Warriorsa, ali nikada nije zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi. Bio je pomoćnik Larryju Brownu u Denver Nuggetsima, a potom je bio i glavni trener ekipe iz Colorada. 

 

 

Nakon toga bio je pomoćnik Indiana Pacersa, a potom je 1987. godine postao generalni menadžer ekipe iz Indiane. Svijetu se predstavio kontraverznom odlukom da na NBA drftu izabere Reggiea Millera prije Stevea Alforda, lokalnog heroja sa univerziteta Indiana. Kasnije će se pokazati da je Walsh bio itekako u pravu. U Indiani je ostao do 2008. godine, kada je poziciju prepustio Larryju Birdu, a Walsh se vratio u svoj rodni grad. 

 

Walsh protiv svog Frankensteina

 

Pred njim su bile pune ruke posla. Morao je ispraviti sve greške koje je napravio Isiah Thomas, Bad Boy Detroit Pistonsa. Dovoljno je reći da su Knicksi 2007. godine trošili najviše novaca na plaće, a imali su drugi najlošiji omjer u ligi. 

 

 

Walsh je brzo vratio stvari na svoje mjesto u ekipi Knicksa. Napravio je ekipu koja će se sada suočiti sa Indianom u konferencijskom polufinalu. Walsh se nakon nesporazuma sa vlasnikom Knicksa povukao sa pozicije generalnog menadžera 2011. godine, ali je do 27. juna 2012. ostao u Knicksima kao savjetnik. Nakon toga vratio se u "svoj" grad, grad u kojem se nije rodio, ali koji ga je zavolio. Walsh je po drugi put došao na pozciju predsjednika košarkaških operacija u Indiani. Sada će se kako to američki mediji vole reći suočiti sa svojim Frankensteinom. 

 

Prva "bitka" Pacersima

 

Pacersi su došli do pobjede u prvom susretu u Madison Square Gardenu i tako napravili break već na samom startu serije. Pred nama je još jedan susret u Madisonu, a onda se serija seli u Indianu. Pacersi su sada u odličnoj situaciji, ali Knicksi se ne smiju otpisati. Nadamo se da će serija potrajati što duže, a da će pobjednik biti odlučen u sedmoj utakmici u najpoznatijoj dvorani na svijetu. Košarkaški sladokusci uživajte, Knicksi i "Hicksi" će vam pružiti mnogo uzbuđenja, garantovano! 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.