Bukva: Klub je opstao i opstaće

Godišnjica titule prvaka Evrope

Bukva: Klub je opstao i opstaće

M. Skaka

Od dana kada je KK Bosna ostvarila najveći uspjeh bh. klubskog sporta osvojivši titulu prvaka Evrope prošlo je 33 godine, a danas se klub iz Hamze Hume 2 nalazi u najtežem periodu od svog nastanka.

"Nakon 33 godine od kada se naš klub popeo na krov Evrope, prolazimo zaista težak period, možda i najteži od osnivanja KK Bosne. Trenutno stanje je teško, ali je realno u odnosu na ono što se radi i ulaže u sportu u Sarajevu.", rekao je Admir Bukva povodom praznika KK Bosna koji su Studenti zbog aktuelnih uslova u kojima se radi obilježili samo konferencijom za štampu, bez velikog slavlja ili pompe.

Razlika u sistemskim rješenjima za sport iz vremena kada je KK Bosna osvojila evrospku krunu i onome što se nudi (ili ne nudi) sportskim klubovima danas je očigledna. Danas sportski giganti kakav je KK Bosna nemaju riješene ni osnove uslove trenažnog procesa ili administracije, a u takvoj situaciji teško je i govoriti o daljem iskoraku.
 
"Treba nam podrška države kako je u ono doba bilo.", govori Bukva. "Tada se nije razmišljalo gdje se trenira ili kako će se otputovati na utakmicu. Klubovi su imali podršku svih struktura vlasti. Možda nije bilo toliko klubova, ali se i tada znalo ko je gigant i šta je KK Bosna."

"Danas nema entuzijazma, niko ne razmišlja o ulaganju. Stanje u državi je drugačije i kad je sport, ali i sve ostalo u pitanju.", kaže direktor KK Bosna.

"Mi i dalje očekujemo da se stane iza kluba i da se pomogne da se izađe iz krize.Klub nije društvo jednog lica, grad, država i navijači su vlasnici kluba i to svi moraju znati. Voda je došla do grla, ali mi pokušavamo da se održimo na površini. Klub je opstao. Bio je na granici gašenja, ali to nije dozvoljeno i nadam se da se to neće ni dozvoliti.", teška srca kaže Bukva, te dodaje: "Moramo se zahvaliti onima koji su tu, upravnom odboru, igračima i uposlenicima. Pokušavamo napraviti sistemski pomak i napravimo korak ka konsolidaciji najuspješnijeg kolektiva u BiH. Jest teško ali je i ostvarivo. Moraju se stvoriti uslovi za trenažni proces i administraciju. Sarajlijama, ali i ostalim Bosancima i Hercegovcima treba biti čast da se budu dio kluba slavne istorije KK Bosna. Na žalost, malo je onih koji će i u ovom trenutku stati uz klub, ali oni definitivno zaslužuju zahvalnost."

I pored teške situacije, Bukva je optimista da su pred KK Bosnom bolji dani.

"Još ima entuzijasta, na žalost ima i onih koji likuju, ali u inat njima klub će opstati. Uvijek nam se pravi analiza neuspjeha, iako u zadnjih 15 godina ima više uspjeha nego neuspjeha. Zahvaljujemo se i onima koji nisu uz nas, koji kritikama a ne rješenjima opravdavaju svoju distancu od kluba. To je dokaz da smo još prisutni na sceni i da će KK Bosna proslaviti još mnogo titula."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.