Cibona poklekla u finišu
Javtokas je bio prvo ime susreta

Euroliga Top 16

Cibona poklekla u finišu

Cibona je Top 16 Eurolige otvorila porazom u Moskvi kod Khimkija rezultatom 83:70. Cibona je u Moskvi igrala  bez kapitena Marina Rozića, dok je Vedran Vukušić igrao povrijeđen, što s eitekako osjetilo na igri Vukova.

Cibona je bila potpuno ravnopravan tim tri četvrtine, tek je pred kraj utakmice došla do izražaja širina klupe koju ima moskovski tim.

Prvih deset minuta oba tima su odigrala s dosta grča i prvi period igre završio je bez pobjednika (17:17). Drugi period ponovo izjednačena igra oba tima, ali mnogo efikasnija i s manje grešaka. Na poluvrijeme je Khimki otišao sa plus jedan (36:35).

Tokom trećeg perioda Cibona je vrlo dobrom igrom pokazal da se može nositi s Khimkijem. Cibosi su treći period rješili u svoju korist sa 18:16 i u posljednjih deset minuta izabranici Velimira Perasovića ulaze sa poenom prednosti.

Posljednjih deset minuta Cibona je bila neprepoznatljiva, jednostavno je zbrisana s parketa. Iskusniji domaćini predvođeni fantastičnim Robertasom Javtokasom i širom klupom pregazili su Cibonu sa 31:17 i tako dobili prvu utakmicu drugog kruga.

Cibona je u svim segmentima imala bolji procenat od Khimkija, ali je u posljednjih deset minuta pokvarila šut za dva poena i to je bio ključni momenat utakmice. Treba napomenuti i podatak da su sudije na stranu Khimika dosudile 22 slobodna bacanja, a za Cibonu samo deset.

Prvo ime pobjedničkog tima bio je Robertas Javtokas sa 17 poena i 9 skokova, Kelly McCarty je također imao 17 poena, Paulius Jankunas 15 poena, a kod Cibone ponovo najbolji Marko Tomas sa 17 poena, 6 skokova i 4 asistencije. Gordon je ubacio 13, Bogdanović 12, a Andrić 11 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.