CSKA slavio u velikom derbiju
Trajan Longdon je bio prvo ime CSKA

Euroliga Top 16

CSKA slavio u velikom derbiju

U dvije završene utakmice drugog kola Top 16 Eurolige CSKA Moskva je slavio u Kaunasu kod Žalgirisa, dok je Efes Pilsen u odličnoj utakmici slavio pobjedu protiv talijanskog prvaka Montepaschija iz Siene.

U jednom od antologijskih evropskih derbija CSKA je u naelektrisanoj atmosferi u Kaunasu slavio protiv domaćeg Žalgirisa rezultatom 83:68. Iako izgleda kako je CSKA lagano stigao do pobjede, to nije bilo tako. Domaći igrači su bili ravnopravan protivnik, u prvom poluvremenu bolji.

Ponos Litvanije je odlično otvorio utakmicu i prvu četvrtinu rješio u svoju korist rezultatom 26:17, a a do poluvremena je ta prednost narasla na plus deset (45:35).

U nastavku utakmice kao da su domaći igrači nestali s parketa. Mnogo iskusniji gosti su iskoristili veći kvalitet i širinu klupe i došli do velikog preokreta. Na kraju trećeg perioda igre CSKA je imao prednost 57:56. Posljednjih deset minuta igre Moskovljani su igrali odlično odbranu, a koristili su sve lake šuteve i nije bilo problema doći do pobjede (83:68).

Najefikasniji u pobjedi CSKA bio je Trajan Langdon sa 17 poena, Zoran Planinić je dodao jedan manje, kao i Victor Khryapa. Holden je dao 11 poena, a Vorontsevich 10. U redovima Žalgirisa Klimavičius je postigao 12 poena, a Šalenga i Čapin su dodali po 10. Mirza Begić je upisao 8 poena i 4 skoka, a deveti put u posljednjih deset utakmica je upisao bar jednu blokadu, ovaj put dvije.

U drugoj utakmici je Efes Pilsen bio bolji od Montepaschija sa 88:78. Turski prvak je bio bolji tokom cijelog susreta. Nakon tri četvrtine Efes je imao plus petnaest (77:62), ali je Montepaschi u posljednjih deset minuta ipak uspio smanjiti na nešto pristojinih deset.

Sjajnu utakmicu je u pobjedničkom sastavu odigrao Mario Kasun koji je upisao 17 poena i 9 skokova, Kaya Peker je dodao 13, a Charles Smith 11. Kod Siene je prvo ime bio Romain Sato sa 19 poena i 10 skokova, a McIntyre i Hawkins su ubacili po 12. Hebry Domercant je upisao 6 poena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije