Cyber-kriminalci izvršili napad na Houston Rocketse, u sve uključen i FBI

Hakerski napadi sve češći na sportske timove i organizacije

Cyber-kriminalci izvršili napad na Houston Rocketse, u sve uključen i FBI

Sponzorski tekst

Američke vlasti sprovode istragu nakon prijave da su cyber-kriminalci izvršili napade na jedan od 30 košarkaških timova američke NBA lige.

Eksperti cyber-sigurnosti koje je angažovao tim Houston Rockets sarađuju sa istražiteljima FBI kako bi utvrdili tačnu prorodu i razmjere ovog sigurnosnog incidenta.

Reuters izvještava da su nepoznati napadači uz ograničen uspjeh pokušali instalirati ransomware kod na jedan od internih računarskih sistema.

"Rocketsi su nedavno otkrili sumnjivu aktivnost na nekim od računara interne mreže. Istraga je odmah započeta,” izjavio je glasnogovornik tima Tracey Hughes.

Anti-virusni softver koji je tim koristio prije napada uspjela su efektivno ograničiti počinjenu štetu koju je prouzročio zlonamjerni softver.

"Naši anti-virusni softver spriječio je instalaciju ransomware koda na većini računara osim nekoliko sistema koji su zahvaćeni napadom," tvrde odgovoni iz Houston Rocketsa.

Oglasi

NBA Rocketsi nadalje tvrde da iako pune razmjere napada još nisu procijenjene, za sada ne postoje znakovi da su hakeri uspjeli preuzeti osjetljive podatke tima.

"Istraga je u toku, ali incident nije imao značajan uticaj na naše operacije i sposobnost da se staramo o svojim navijačima, osoblju i igračima," izjavili su iz tima.

Međutim, Bloomberg je ranije izvjestio da je hakerska grupa pod nazivom Babuk preuzela odgovornost za preuzimanje 500 gigabajta podataka koji pripadaju NBA timu Houston Rockets. Babuk navodi da se među podacima koje su uspjeli otuđiti nalaze finansijski podaci i povjerljivi ugovori.

Hakeri na svojoj dark web stranici navode kako podaci neće biti vraćeni ukoliko tim ne plati otkupninu. U poruci koje je kasnije uklonjena, hakeri tvrde da će ako tim odbije platiti orkupninu, cjelokupan sadržaj preuzetih podatak biti javno objavljen.

Glasnogovornik tima je potvrdio da će žrtve biti obavještene u slučaju da se dokaže da je došlo do curenja ličnih podataka.

Ovo je jedan u nizu sve češćih hakerskih napada na sportske timove i organizacije širom svijeta. U BiH se još sjećamo ovakvih napada na NK Željezničar, ali i preduzeća i javne institucije mežu kojima je i nekoliko općina i državnih preduzeća...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi