Dan drafta!

Večeras NBA draft

Dan drafta!

Midhat Šljivak

Sve oči košarkaškog svijeta večeras su uprte u Brooklyn gdje se održava NBA draft.

Pravo prvog izbora imaće Philadelphia 76ersi. Nakon očajne sezone, Phila je uspjela da dobije pravo prvog izbora, a već je poznat i vjerovatni izbor ovog tima.

Prvi pik večerašnjeg drafta biće Australac Ben Simmons sa univerziteta LSU. Ovom momku, koji igra na pozicijama tri i četiri, predviđa se velika karijera. 

Dovoljno o njemu govori činjenica da je postao prvi igrač LSU univerziteta još od Shaquillea O'Neala  1991. godine, koji je postigao 43 poena u jednoj utakmici. Prosječno je ubacivao 19,2 poena, a imao je gotovo 12 skokova i pet asistencija po meču.

Smatra se da bi Simmons svojom all-round igrom mogao dostići LeBrona Jamesa ili Magica Johnsona.

Pravo drugog izbora imaju Los Angeles Lakersi. Izvjesno je da će ovaj tim izabrati zvijezdu Dukea Brandona Ingrama, dok je ostatak drafta poprilično neizvjestan.

Na draftu će se pojaviti ukupno 72 igrača. Od toga 13 ih je van SAD-a, među kojima su i dva košarkaša rođena u Bosni i Hercegovini.

Visok izbor, među prvih 10 pikova, predviđa se Čapljincu Draganu Benderu, a vjerovatno će komisionar NBA lige Adam Silver prozvati ime i Mostarca Ivice Zubca u prvoj rundi. Oba ova košarkaša nastupaju pod zastavom Hrvatske.

Od ostalih imena na draftu vrijedi izdvojiti sjajnog šutera Buddyja Hielda (Oklahoma), te Krisa Dunna (Providence), Jaylena Browna (California), te Jamala Murraya (Kentucky).

Petnaes košarkaša je pozvano u takozvanu "zelenu sobu", gdje se većinom nađu igrači kojima se predviđa izbor u prvih 15-20 pikova.

Iznenađenja na prethodnim draftovima je bilo dosta. Vjerovatno će nas ponovo neka od ekipa iznenaditi čudnim izborom, a ostaje da vidimo kako će se stvari razvijati u noći s četrtka na petak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi