Od sramote navijači nose papirne vrećice na glavama: "Prodajte klub"

Ruše sve negativne rekorde

Od sramote navijači nose papirne vrećice na glavama: "Prodajte klub"

Edmir Škorić

Ne postoje navijači na svijetu koji se više sramote vlastitog kluba. Toliko da su na glave stavili papirne vrećice, čisto da ih se "ne vidi" na tribinama.

Čak 28. utakmica u nizu su izgubili i srušili neslavan rekord NBA lige. Kladionice vjeruju da nikada više neće pobijediti do kraja sezoen, da će srušiti sve negativne rekorde, a ko zna, možda zaista i hoće.

"Ova ekipa jednostavno smrdi", napisao je Jeff Zillgitt, novinar "USA Todaya" koji prati Pistonse.

"Moj prijatelj Al, porijeklom iz Michigana, obožavatelj košarke koji je odrastao u eri 'Bad Boysa' 1980-ih, i sam prilično dobar košarkaš, vidio je kako su Detroit Pistonsi počeli sezonu snažno, pa je kupio pretplatu za NBA utakmice. Smatrajući se da se isplati gledati neke nove Pistonse. I znate šta je bilo? Oni od tada nikoga nisu dobili", zaključio je Zillgitt.

Pistonsi su godinama beznadno loši i u posljednje četiri sezone njihov najbolji učinak su 23 pobjede, koje su ostvarene u sezoni 2021/22. U posljednjoj deceniji samo su dva puta izborili play-off, ali su oba puta ispali u prvoj rundi sa 0-4.

Oglasi

Međutim, nikad nije bilo tako loše kao sada. Ne samo u historiji Detroita, već i cijele NBA lige. Na Božić su Pistonsi izgubili od Brooklyn Netsa 112:118, pretrpjevši rekordni 27. uzastopni ligaški poraz u jednoj sezoni.

Time su se sadašnji Pistonsi svrstali uz bok najgorim NBA timovima u historiji - oplakanim Charlotte Bobcatsima koji su u sezoni 2011./12. osvojili 10,6 posto utakmica (bilans 7-59, sezona skraćena lockoutom), ili Philadelphia 76ers, koji su osvojili 11% u sezoni 1972./73. utakmice (9-73). Kad bi Pistonsi nastavili svoj trenutni trend (6,6%), završili bi s omjerom 5-77. Iako kladionice već primaju oklade da Pistonsi do kraja neće dobiti niti jednu utakmicu.

Bili su na korak od prekida serije, ali opet loše odluke...

Protiv Netsa su bili na korak od prekida svog lošeg niza. Osam minuta prije kraja vodili su 97:92, ali su potom primili 13 poena u nizu. Na kraju su još mogli ugrabiti pobjedu, ali trener Monty Williams umjesto da se osloni na Cadea Cunninghama koji je bio sjajan u ovom meču (ukupno čak 41 poen, tri trice iz četiri pokušaja), odlučio je da ključnu tricu u meču gađa Burks, ali je bio neprecizan.

Navijačima je dosta. Tokom utakmice protiv Utah Jazza nekoliko njih je zbog srama stavilo papirne vrećice preko glave s tužnim licima i natpisom: "Prodajte ekipu".

Wing Stop nudi pet besplatnih pilećih krilaca svim navijačima Pistonsa ako njihov tim pobijedi na domaćem terenu. Nepotrebno je reći da su je prozvali kraljicom marketinga.

Oglasi


To je paradoks Pistonsa o kojem se već godinama najviše priča. "Čak me i prijatelji koji nisu ljubitelji košarke pitaju za Pistonse. Zastrašujuće je, ali mislim da smo postali dobra priča", piše jedan navijač Detroita na Redditu.

Prije mnogo godina, Detroit se povezivao s erom "Bad Boysa" s Isiahom Thomasom na čelu ekipe koja je osvojila dva naslova prvaka i uspjela se suprotstaviti Michaelu Jordanu i njegovim Bullsima. Posljednji naslov Pistonsi su osvojili prije 20 godina, također u "Motown" stilu - čvrsta ekipa, uključujući Chaunceya Billupsa, Bena Wallacea i Tayshauna Princea, pobijedila je u finalu Los Angeles Lakerse pune zvijezda.

Današnja ekipa donosi samo sramotu i gorčinu. Što se tiče ofanzivne učinkovitosti, Pistonsi su na 28. mjestu od 30 ekipa, postižući samo 107,8 poena na 100 posjeda lopte. U odbrani zauzimaju 26. mjesto sa 119 poena u prosjeku primljenih. Što se ove statistike tiče, ima ekipa lošijih od njih, ali u usporedbi s Pistonsima - barem pobjeđuju.

Navijači u dvojcu vide krivce

Mnogo je krivaca, ali navijači se fokusiraju na dvije figure: trenera Montyja Williamsa i generalnog menadžera Troya Weavera. Williams je potpisao rekordni ugovor od 78,5 miliona dolara za šest godina rada, ali ne može se slagati s najboljim igračima u ekipi, a prije svega s talentovanim specijalistom odbarne Jadenom Iveyem. I - općenito - ne može kontrolirati haos koji vlada u timu.

Osigurao ga je Weaver koji je u klub došao 2020. godine i osim evidentnog izbora Cadea Cunninghama na draftu 2021. donosio gotovo samo loše kadrovske odluke.

Što se tiče Cunninghama, on je jedini pozitivan u ruševinama Detroita. 180 cm visoki razigravač u svakom susretu u prosjeku zabija 23 poena i sedam asistencija, ali sam - baš kao i u utakmici protiv Netsa - ne može puno.

I premda je u četvrtak na gostovanju kod jakih Boston Celticsa momčad Montyja Williamsa bila doista blizu - ludo bacanje Bojana Bogdanovića 4,5 sekunde prije kraja četvrte četvrtine rezultiralo je remijem 108:108 i produžetkom. U produžetku su omaći su bili bolji 128:122. I Pistonsi su potonuli na dno. S učinkom 2:29 nalaze se na posljednjem mjestu lige.

Sada razmišljaju o angažovanju košarkaša Charlottea Milesa Bridgesa, koji je talentovan, mada u njegovom dosjeu stoji da je izvršio nasilje i napad na partnericu zbog čega je bio dosta suspendovan prošle sezone. Hornetsi bi ga se riješili rado, no nema ko da ga uzme. Osim Detroita, davljenika koji je na samom dnu, pa nema problem s rizikom. Sve i da izgube, neće im teško pasti jer su ionako gubitnici najveći.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi